hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Darvay Nagy Adrienne

A „VENDÉGSÉGBEN BUDAPESTEN” ŐSZI PROGRAMJA

A művészeti szaktanácsadó ajánlása

[2006. okt. 29.]

A 2006/2007-es évad őszi idénye olyan csemegéket tartogat, mint az első bukaresti magyar nyelvű ősbemutató.

Az Égtájak Iroda „Vendégségben Budapesten – Határon Túli Magyar Színházi Estek” elnevezésű sorozatának kilencedik évadja szeptember 20-21-én, a komáromi Jókai Színház Chicago című előadásával indult. A musicalt a magyarországi valamint a marosvásárhelyi színművészeti egyetemi rendezéseiről ugyancsak jól ismert Szabó Máté állította színpadra.

A felvidéki társulat olyan kiválóságai játszanak benne, mint Szvrcsek Anita, Tóth Tibor, vagy a Jászai-díjas Bandor Éva és Fabó Tibor - és a sor még hosszan folytatható. Kisebb szerepekben lépett fel a Kolozsváron diplomázott Manases István, illetve Tyukodi Szabolcs (ő a nyáron a Ruttkai Éva Színház Hyppolit, a lakáj című épületavató produkciójának szerelmes sofőr-grófjaként is bemutatkozhatott). A komáromi vendégjáték mindkét este telt házat vonzott a Tháliába.


Az őszi program folytatódik

A sorozat tizenhetedik idényét a sokszínűség jegyében állítottuk össze. A programban mind a négy, hivatásos magyar színházzal rendelkező országból meghívtunk egy-egy társulatot. Az előadások a színjátszás e régiókra jellemző műfaji, irányzatbeli változatosságával is biztosítják azt, hogy a különféle ízlésű fővárosi közönség találjon benne kedvére való színpadi csemegét. A „Vendégségben Budapesten” novemberben folytatódik.


Záróra – Szabadkai Népszínház

November 12-én délután 5 órakor és este 8-kor, a Thália Régi Stúdiójában a Határon Túli Magyar Színházak XVIII. Fesztiváljának „slágere”, a Záróra című szabadkai zenés ősbemutató tekinthető meg. A darab elnyerte a kisvárdai zsűri egyik legfontosabb díját. A sok dicsérő írás közül álljon itt az egyik zsűritag, a „szigoráról is” jól ismert kritikus, Nánay István véleménye:

„Ha létezik örömzene, akkor ez a színészek (Szőke Attila, Pálfi Ervin), rendező (Mezei Zoltán) és dramaturg (Brestyánszky Rozália) improvizációkon alapuló közös munkája örömszínház. Az ötletet még az akadémiáról hozták, ahol Mezei Zoltán vezetésével fél éven át foglalkoztak Kiss Csaba „De mi lett a nővel?” című Csehov-adaptációjával. A Záróra ennek a dramaturgiai sémájára épül: négy jazz-zenész egy bárban játszik, amelyet a tulajdonos kénytelen bezárni. Búcsúfellépésük után még egy italra együtt maradnak, s felidézik életük néhány olyan epizódját, amelyben ugyanaz a nő, Isabelle s egy titokzatos maffiózó mindegyiküknél - a bártulajdonost is beleértve - sorsdöntő szerepet játszott.

Az epizódok megelevenednek, a maffiózót mindig más alakítja, s közben szól a jazz. A négy színész - Katkó Ferenc (klarinét), Szőke Attila (gitár, ütős), Ralbovszki Csaba (zongora) és Pálfi Ervin (bőgő) - profi szinten zenél. /…/ A csillogó dívából öreg alkoholistává züllő Isabelle-t G. Erdélyi Hermina, a világhírű trombitásból kényszerűen bártulajdonossá lett Arch-et Szilágyi Nándor játssza.

A kvartett tagjai ugyanolyan magától értetődő természetességgel zenélnek, mint amilyen egyszerűen, mégis bravúrosan formálják meg szerepeiket. Nem színészek ők, akik zenélnek, s nem is zenészek, akik színészkednek, mert úgy érzi az ember, hogy mindkettő egyenrangú lételemük.” (Színház , 2006. szeptember)

Halál-álom - Beregszászi Illyés Gyula Színház

A „klarinétos” Katkó Ferencet másnap Rosencrantz-ként - sőt, bábuja segítségével Guildensternként is - láthatjuk a Tháliában. November 13-án a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Halál-álom című „látomásjátéka” lesz műsoron.

Kvartett
Heiner Müller darabjának plakátja a párizsi Odeon Színház bejárata mellett (2006 szeptember)
A szimbólumokban, énekben, mozgásban, táncban, látványban gazdag előadás élő zenéjét és hangeffektusait ezúttal is maguk a színjátszók biztosítják. A Shakespeare- szövegfoszlányok, a némelykor Kusturica-filmekre, máskor komor népballadákra emlékeztető feszült hangulat, a totális színház gondoskodik arról, hogy a kijevi ukrán Vlad Troickij rendezésében színre lépő kárpátaljai magyar társulat (szeptember 1-jén, Zsámbékon bemutatott) különleges „víziója” valóban magával ragadó élményt jelentsen a valóság és képzelet határán játszódó Hamlet-történet nézőinek.

Igaz, az előző évad, illetve Shakespeare halálának 390. évfordulója lényegében a helsingőri dráma jegyében zajlott, azért higgyék el, ezt az egészen különleges beregszászi értelmezést mindenképp érdemes megnézni.

Egyedi látásmódjának bizonyítékaként csak annyit: itt Hamlet (Szabó Imre) álmodozó, de teljesen hétköznapi parasztgazda, Ophelia (Orosz Melinda) finom, érzékeny házias feleség (!) - tudniillik az esküvőjük Horatio (Ferenczi Attila) vőfélykedésével még az előadás előtt lezajlik.

Laertes (Rácz József) egzaltált egyetemista, aki szívesen elüldögél rajongásig szeretett húga szövőszéke mellett, amikor épp otthon időzhet. Claudius (Sőtér István) állandó csimpaszkodásra kényszerülő, madárszerű kis fura emberke, Gertrude (Kacsur Andrea) viszont erősen fehérmájú nemesasszony, akinek Polonius „gazda” (Ivaskovics Viktor) a szeretője, és így tovább.


Müller: Kvartett – rendhagyó esemény

Idényzárásképp december 18-tól három estén át rendkívüli eseményen vehet részt a budapesti színházrajongók azon szerencsés része, mely időben meg tudja váltani a jegyét Heiner Müller Kvartett című darabjának első magyar nyelvű, hivatásos premierjére.

Kvartett
Heiner Müller darabját a párizsi Théâtre de la Ville is műsoron tartja (2006 szeptember)
A világszerte népszerű mű romániai ősbemutatója kultúrtörténeti jelentőségű, ugyanis a Tompa Gábor rendezte, Demeter András és Buza Tímea játszotta előadás legelőször november 23-án, a bukaresti Nottara Színházban kerül közönség elé, vagyis a színháztörténetben ez lesz az első magyar nyelvű színpadi premier a román fővárosban! Ezután – december 13-án - Kolozsváron, majd öt nap múlva a magyar fővárosban mutatják be.

Az Égtájak Iroda tudniillik koprodukciós partnerként csatlakozott a Temesvári Csepűrágó Alapítvány (figyelem: nem a Temesvári Csiky Gergely Színház, amelynek ehhez az előadáshoz korábbi bejelentései ellenére sincs köze!), a Kolozsvári Magyar Színház, a bukaresti Theatrum Mundi, illetve a Teatrul Nottara közös, független vállalkozásához, amelyben az alkotók személye és maga a mű a sikeres alkotás záloga.


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License