hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Fülöp Noémi

MARGINALITÁS

Megöltem az anyámat: angyali figurák

[2011. Jan. 26.]

Albert Csilla és Dimény Áron állították színpadra Visky András identitásról, árvaságról, incesztusról szóló drámáját Kolozsváron.

„A cím fontos: többen is megpróbáltak lebeszélni róla, de én ragaszkodtam hozzá. Anélkül szentimentalizmusba csúszik át a történet – ehelyett folyamatos készenlétben akarom tartani a nézőket” - mondja a Kolozsvári Állami Magyar Színház Megöltem az anyámat című előadásáról Visky András, a dráma szerzője. A nyilvános főpróba utáni beszélgetés első kérdései arra vonatkoznak, hol találkozott az intézetben nevelkedő gyerekek sorsával.

megoltem7
Dimény Áron, Albert Csilla és Visky András Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Kiderül: „Bernadett”, a főhős, akit Albert Csilla alakít, él, és igazak történetének mozzanatai is. Visky András a kilencvenes évek elején, egy intézeti gyerekekkel foglalkozó ismerőse révén találkozott a lánnyal, akit anyja a kórházban hagyott. Bernadett több árvaházban nevelkedett, a leginkább meghatározó számára Ludas volt, ahol a nevelők a gyerekek nyelvére csipeszt akasztottak.

Itt ismerkedett meg Bernadett és Csipesz -

az előadásban Dimény Áron. A lány története többek között annak is bizonyítéka, hogy az incesztus a harmadik évezredben is ugyanannyira aktuális téma, mint az Ödipusz király születése idején volt (Bernadettnek a segesvári árvaházban viszonya volt nővérével, Eszterrel). „Elveszítjük az arcunkat, nem ismerjük fel egymást – ilyen körülmények között bárki áldozattá válhat” - fogalmaz Visky.

megoltem1
Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bernadett történetét Visky András először prózában, monológként mesélte el. A Tirami sú című kötet illusztrálására Fekete Zsolt fotográfust kérte fel, aki elveszett arcokat örökített meg a könyvben látható fényképeken. Az egyik képen pedig ott volt maga Bernadett. Kiderült, a fotográfus egy kávézóban találkozott a lánnyal, amit a darabban Tiramisuként szerepel.

megoltem2
Fotó: Sebők Botond

Bernadett időközben egyetemet végzett, olyan gyerekekkel foglalkozik, akiknek a sorsa hasonló az övéhez. A szöveg az ő jóváhagyásával jelent meg, és éppen a főpróba előtti napon látta az előadást. „Van esélye valakinek arra, hogy a Bernadettéhez hasonló élettörténettel megtalálja az identitását?” - fogalmazza meg a dráma fő kérdését Visky András. Hozzáfűzi, számára Bernadett vagy az Alkoholisták Évája

angyali figurák, az emberi élet törékenységének jelképei.

"Érdekel a marginalitás, mint az emberi lét általános aspektusa: ugyanerről szól az Alkoholisták is. A rendszerváltás előtt magam is a marginalitásban, az undergroundban éltem, és úgy gondolom, a színház ennek fontos feldolgozási módja lehet” – magyarázza a drámaíró.

megoltem3
Fotó: Sebők Botond

Albert Csilla a Tirami sú című kötetben találkozott először Bernadett alakjával. „Megtetszett, ahogy ez a lány látja a világot, ahogy kifejezi magát. Első perctől meg akartam tanulni a szöveget” - mondja el. Amikor később megszületett Visky András két szereplős drámája, Dimény Áronnal kezdtek el beszélgetni a szövegről – az első időszakban annak igénye vagy vágya nélkül, hogy munkájukból előadás szülessen.

megoltem4
Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

„Hosszú ideig ki sem ejtettük azt a szót, hogy néző. Dolgozni, vitázni, együtt gondolkodni akartunk a szövegről – aztán túlnőtt rajtunk, felelősséget szerettünk volna vállalni érte” - meséli a színésznő. A munka két évig tartott, de Albert Csilla úgy érzi,

az előadáshoz még nagyon sok mindent lehetne hozzátenni.

Dimény Áron bevallja, számára terápiát jelentett Visky szövegén dolgozni, olyan alkalmat, amikor azt csinálhatja, amit szeret. Úgy érezte, Csillában két évig folyamatosan dolgozott a szöveg: „mosta magában, mint a patak egy kavicsot”, és az előadás nagyon sok árnyalata ennek eredményeként született meg.

megoltem5
Fotó: Sebők Botond

A munkafolyamat attól is különleges volt mindkettejük számára, hogy rendező híján egyszerre látták, alakították belülről és kívülről az előadást. „Nem háríthattuk a felelősséget senki másra” - mondja Dimény Áron. Albert Csilla hozzáteszi: a Megöltem az anyámat sokáig független előadásként készült.

megoltem6
Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Azonban amikor Tompa Gábort meghívták az egyik próbára, a színházigazgató úgy döntött, az előadás legyen a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója. Visky András szerint a Megöltem az anyámat megnyithatja az utat a színház további, hasonló vállalkozásai felé: olyan alternatív módon készülő előadások felé, amelyek a tiszta kísérletet tárják a néző elé.

Megöltem az anyámat - Kolozsvár, 2011 video
A képre kattintva videolejátszó indul (transindex.tv)

Az előadás bemutatója január 27-én 20 órától lesz, legközelebb február 1-én 20 órától láthatja a közönség a produkciót.


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License