hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Gál László

JÁTÉK A SORSSAL

Tizenkét órás improvizációs előadás a Kolozsvári Magyar Napokon

[2011. Aug. 15.]

A Maratoni Sorsjátékot bemutató Váróterem Projekt társulata is kíváncsi az eredményre. Ilyen még nem volt.

Maratoni, tizenkét órás Sorsjáték előadásra várja az érdeklődőket a Váróterem Projekt alternatív színházi társulat augusztus 20-án reggel 10-től a Farkas utcában, a Kolozsvári Magyar Napok keretében – jelentették be társulat tagjai a pénteki sajtótájékoztatójukon. A vállalkozás a 2010-ben Hatházi András rendezésében bemutatott Sorsjáték kísérleti változata. Az eredeti előadásban a sorshúzással kiválasztott elemek alapján (székek száma, szereplők száma, szereplők kiléte, kellékek, kezdő és végső cselekvés, téma) hatvan percig improvizálnak a színészek: Csepei Zsolt, Imecs Levente, Molnár Margit, Visky Andrej, Vetési Nándor. A martoni előadásukban ezt az időkeretet tágítják ki és játszanak tizenkét órát folyamatosan.

Két maratoni színházi előadást tart számon eddig a Guinness-rekordok könyve. Az indiai Tamil Nadu tartomány fővárosában, Chennai-ban 2006-ban a Loyola College diákjai megállás nélkül hetvenkét órát játszottak különböző darabokat, illetve 2010-ben New Jersey-ben a The 27 O’Clock Players társulata Eugene Ionesco A kopasz énekesnő darabját játszotta 23 és fél órán keresztül. Ez utóbbi tartja a leghosszabb előadás címet.

A Sorsjátékhoz hasonló, improvizáción alapuló maratoni előadásra nem került még sor: premiernek számít talán egész Romániában, de Kolozsváron egészen biztosan. Nincs semmi előre rögzítve az előadásban, tizenkét órát folyamatosan improvizálni fog az öt színész – mondta Visky Andrej.

„Elsősorban egy színházi kísérletről van szó, és nem tudjuk, hogy ez a kísérlet milyen pozitívumokkal és negatívumokkal fog járni. Nem tudjuk, hogy egyáltalán kibírjuk-e, vagy meddig bírjuk, hogy fizikailag és pszichikailag mennyire megterhelő. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen új felfedezéseket tehetünk azáltal, hogy a megszokott formából kilépünk. Emellett nyílván az is érdekel, hogy a befogadók hogyan értékelik a munkánkat, mennyire lesznek mellettünk” – teszi hozzá Visky.

Maratoni Sorsjáték
A Váróterem projekt tagjai a sajtótájékoztatón

Összesen 20x240 jelenetvariáció lehetséges, amelyet mindig a szerencse határoz meg. Egyetlen jelentet sem próbálnak előre lejátszani, a sorsolásnál tudják meg a következő jelenet elemeit, így még van olyan téma, amelyet eddig még soha nem játszottak. A színészektől folyamatosan koncentrációt igényel, hogy mindig gyorsan reagáljanak az új körülményekre. „Érdemes lesz az első 6, illetve a második 6 órában is megnézni a jeleneteket, mert így az is megfigyelhető majd, hogy a pszichikai fáradtság milyen változásokat eredményez. Erre még mi is kíváncsiak vagyunk.” – jelentette ki a társulat másik tagja, Vetési Nándor.

A felkészülésről Imecs Levente nyilatkozott a Transindexnek: „Az idei. július eleji alkotótábor keretén belül próbáltunk fizikailag felkészülni az előadásra. Szakember segítségével összeállított feladatokat, edzéseket végeztünk, amelyet az alkotótábor után is mindenki egyénileg folytathatott. Ezen kívül próbáltunk egy három órás verziót, ami kellőképen levitte a morálunkat, mert rájöttünk, hogy két óra után már nagyon nehéz koncentrálni, és ezen kell javítanunk az elkövetkezendő egy hétben. Készülünk egy maratoni próbára is, ahol nem az előadás jeleneteit fogjuk gyakorolni, mert az improvizáció, ha sokat készülsz rá, rutinszerűvé válik és belefásulsz, hanem más, rokon gyakorlatokkal készülünk, amelyekkel a csapategységet és a kreativitást tudjuk fejleszteni.”

„A felkészülésnél még mindenképp meg kell említeni Hatházi Andrást, aki az eredeti egy órás darabot rendezte, és most is segít. A héten vele is lesznek próbáink, megnézzük, hogy mit is jelent az egy órás formát átdolgozni és felfrissíteni a hangulatát.” – egészíti ki Visky Andrej.

Maratoni Sorsjáték

„Tény, hogy az előadásban nem tartunk szünetet, folyamatos lesz a játék, illetve sorsolás, de az előadás lehetővé teszi, hogy elvégezzük a szükségleteiket: nem mindenkinek kell egyszerre minden jelenetben szerepelnie.” – magyarázza Vetési Nándor. A Maratoni Sorsjáték alatt a színészek valószínűleg banánnal és mangóval pótolják az energiaszükségleteiket, egészíti ki Visky Othniel, aki a társulat étkeztetését biztosítja majd.

A felkészülésről bővebben a Váróterem Projekt blogján lehet tájékozódni.

 


kapcsolódó írások
LUTRISZÍNHÁZ
Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License