hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Demeter Kata

VARGYASI KOCSMÁBÓL KORTÁRS DRÁMÁBA

Adorján Viktor, a „dráMÁzat" nyertese

[2012. nov. 26.]

A Tomcsa Sándor Színház vendége volt a székesfehérvári szerző, a drámaíró pályázat nyertese, aki A lovasok című pályaművel nyerte el a zsűri elismerését.

A tavaly meghírdetett pályázatra beérkező 217 alkotás közül a kilenctagú zsűri* Adorján Viktor A lovasok című munkáját találta a legjobbnak. Az eredményhirdetésre a dráMA5 zárónapján került sor. A szerző ennek kapcsán szombaton Székelyudvarhelyre látogatott és rendhagyó sajtótájékoztatón mutatkozott be és mesélt a darab születéséről.

Adorján Viktor számára nem ismeretlen a színházi közeg, a színházi nyelv. 2004 őszéig színházi emberként dolgozott, legutóbb (1986-2004 között) a székesfehérvári Vörösmarty Színház Pelikán Kamaratermének művészeti vezetője, rendező, dramaturg, időnként szerző és játéktér-tervező is. Jelenleg egy székesfehérvári művelődési ház és könyvtár igazgatója.

Adorjan Viktor
Adorján Viktor © Fotó: Lőrincz Csaba – Hargita Népe Udvarhely

A darab már régebben íródott, 2003 telén, 2004 tavaszán. A szerző a darabot az Onassis Fundation nemzetközi drámapályázatára szánta, ahol az első két zsűrizésen továbbjutván, a harmadik zsűri előtt volt, ami azt jelenti, hogy 52 ország több mint ötszáz pályaműve közül a legjobb 48 közé került. A pályázaton végül díjat egyáltalán nem osztottak ki, így A lovasok sem nyerhetett. Azóta pedig sem nyomtatásban, sem színpadon nem került nyilvánosság elé, így kerülhetett a dráMÁzat pályamunkái közé.

A lovasoka nagy hegyek között egy kis faluban játszódik, ahol már nem vezet tovább az út. Ezt akár szimbolikusan is lehet értelmezni.” – mondta a székesfehérvári szerző, majd azt is bevallotta, hogy a darab szereplőit az Erdélybe tett látogatásainak tapasztalataiból alkotta meg. Az idős kényszernyugdíjazott bányász például, aki a darab egyik kulcsfigurája, a valós életből, egy vargyasi kocsmából került be a darabba. Erdélyi látogatásai alatt az itteni emberek mindennapjait ismerhette meg, sosem turistaként látogatott ide, ezekkel az élményekkel feltöltődve tudott egy olyan nyelvezetet megalkotni, ami helyspecifikus. Ezzel magyarázható, hogy a darabot olvasva a problematikáját és a nyelvezetét is itteninek érezzük, akár konkrét helyszínekhez is köthetjük.

Adorjan Viktor
Nagy Pál - a Tomcsa Sándor Színház igazgatója és a díjazott © Fotó: Lőrincz Csaba – Hargita Népe Udvarhely

A nyertes dráma és a dráMÁzat pályázat további sorsával kapcsolatban egyelőre csak tervek vannak, a Tomcsa Sándor Színház szeretné bemutatni a darabot és a lehetőségek függvényében publikálni a pályázat más munkáival együtt.

A 2011. októberében meghirdetett „dráMÁzat” drámaíró pályázatra 217 pályamű érkezett be: 176 dráma Magyarországról, 29 Romániából, Szerbiából 3, Szlovákiából 3, Ausztriából 2, valamint egy-egy pályamunka Szlovénia, Németország, Belgium és Ukrajna területéről.

Az idei pályázat népszerűségéből merítve egy újabb pályázat terve körvonalazódik. A szervezők szeretnék, ha kétévente sor kerülhetne erre a pályázatra további lehetőséget és ösztönzést adva a kortárs szerzőknek. A tervek között szerepel az is, hogy a román szerzők fele is nyitott legyen a pályázat, ezzel is kapcsolódva az idén immár ötödjére megszervezett dráMA5 kortárs színházi találkozó célkitűzéseihez.

(A szerző a Tomcsa Sándor Színház irodalmi titkára - szerk. megj.)

Fotók: Lőrincz Csaba – Hargita Népe Udvarhely

 

*A bíráló bizottság összetétele:
Szűcs Katalin Ágnes - kritikus, Budapest
Lőkös Ildikó - dramaturg, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke, Budapest
Szebeni Zsuzsa - Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, színházi referens, Budapest
Ungvári-Zrínyi Ildikó - színházi szakember, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színház szakos tanára
Csép Zoltán - dramaturg, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színház szakos tanára
Köllő Kata - a Szabadság napilap rovatvezetője, kritikus, Kolozsvár
Csurulya Csongor -  a Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője, színész-rendező
Nagy Pál - a Tomcsa Sándor Színház igazgatója
Demeter Kata - a Tomcsa Sándor Színház irodalmi titkára, dramaturgja

 


Megosztás |

» Korábbi cikkek


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License