hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

A MaszkUra* Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy

A MaszkUra

táncszínházi előadáskoreográfus:   Bordás Attila, Orza Călin, Ónodi Béla, Gálber Attila
zeneszerző:   Orbán Ferenc
díszlet, jelmez:   Furik Rita
művészeti munkatárs:   Furik Rita
rendező-koreográfus:   Ivácson László

Bemutató időpontja: 2011.10.14.

Az emberiség az idők kezdete óta a rítusokkal a természeti és természetfeletti jelenségek kifejezésében úgy akarja elmesélni (és befolyásolni) a dolgok menetét, hogy közben a rítusban résztvevők számára és önmaga számára is el kell határolni a hétköznapok arcát a kinyilatkoztatás, az isteni, természetfeletti igazságok és történések arcától: a maszk tehát kéz a kézben jár a rítussal.

Ilyenformán megkereshetjük a történelem előtti maszkjainkat: állatbőröket, halotti maszkokat és párhuzamba állíthatjuk mai népi gyermekjátékok és felnőtt dramatikus szokások, de jellegzetesen városi kultúrjelenségekig mint a színház, az álarcosbál, vagy a nők haj-köröm-arcfestése, ahol már csak nyomokban találjuk meg az eredeti rítust, viszont ebben az eleve földtől elemelt közegben, ami a város, ugyanazok a mozgatórugók hajtják előre az eredeti rítust és az álarcosbál táncosait.

Azt keresgéljük, hogy az ember miért bújt valaha állatbőrbe és a mai napig miért kényszerül arra, hogy elrejtse az arcát/magát valami mögé. És mivé válik az ember, ha elrejtette magát? A kezdetektől elindulva, a 20-21. századra kikristályosodott maszkos-dramatikus játékokon keresztül (Sóvidéki guzsalyas, Olténiai căluş, Mezőföldi Bolondok napja stb.) keressük azt, hogy az embernek melyik az igazi fedetlen állapota, valódi énje: a maszkos vagy maszk nélküli.

Az előadás kérdéseire Hamvas Béla szavai felelnek:

“Azt hiszem csak a szerelem legnagyobb pillanataiban vagyunk fedetlenek.”


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License