hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Örömállam – bemutató Székelyudvarhelyen

[2012. Mar. 21.]

Csütörtökön, március 22-én, este 19 órától Görgey Gábor Örömállam című komédiáját tekinthetik meg az érdeklődők. A Vadas László vendégrendező által színpadra állított produkcióra érvényes a Tomcsa Sándor bemutató bérlet.


Görgey Gábor Örömállam című komédiája egy jó lehetőség arra, hogy beszéljünk arról a világról, amiben élünk. Arról az elérzéstelenedő világról, amiben minden a testiség körül forog. És beszéljünk úgy erről a világról, hogy közben kifordítjuk az egészet: Görgey történetében örökös szeretkezésre szólítják fel a lakókat, a testiség államilag ellenőrzött kötelessége örömállam polgárainak. Teljesíteni kell mindenáron, sőt, mindezt meggyőződéssel.

„Elfojtás, gátlás, neurózis!” – hangoztatják Freud ideológiáján alapuló jelmondatukat örömállam lakói. Az első látásra kötelességtudó, lelkiismeretes állampolgárokon azonban elkezdenek látszani a romlás jelei, hogy talán mégsem azonosulnak az állam ideológiáival teljes mértékben. A nők táncrend helyett fekvésrendet és teljesítménykönyvet vezetnek lepedőakrobata partnereikről míg a férfiak a rámenős, telejsíteni akaró hölgykoszorú elől menekülnek.

Mire is vágynak közben ennek a furcsa államnak a lakói? Arra, amit mi a valóságban egyre inkább kiírtunk és elhanyagolunk: érzelmekre, szeretetre, szerelemre. Míg mi önszántunkból „érzéstelenedünk el”, nekik szinte kötelező: a szerelmespárokat a rend őrei üldözik, államellenes cselekedetnek számít. De persze Örömállam szigorú törvényei is lehetőséget adnak kibúvókra. Létezik egy ház, úgynevezett nyugalmas ház: A Rezervátum a piros lámpához. Amolyan érzelmi kupleráj, ahol az állam embereinek szigorú szeme és az embertpróbáló állami kötelesség elől elbújhatnak a kiváltságosak. Így próbálnak meg Örömállam lakói túlélni, így próbálnak harcolni az üresség ellen.

Egyszercsak a – kivülről – tökéletes, stabilnak hitt látszatvilág meginogni látszik. Az államvezetésről felrebben a hír, hogy az államideológiák ellenében cselekszenek. Kezdenek gyökeret ereszteni a forradalmi eszmék és elkezdődik a harc az érzésekért. Így történik ez Örömállamban. Mi azonban teszünk érte valamit? Vagy szép lassan Freud atyánk legnagyobb örömére örömállammá válunk?... (sajtóközlemény)

Személyek
FEKETE ÚR, azaz Aladár – Dénes Gergely
FEKETE HÖLGY, azaz Adél – Fincziski Andrea
SZÜRKE ÚR, azaz Elemér – Szűcs-Olcsváry Gellért
SZÜRKE HÖLGY, azaz Paula – Bekő Fóri Zenkő
LILA ÚR, azaz Tihamér – Kulcsár-Székely Attila
LILA HÖLGY, azaz Laura – Vidovenyecz Edina
GIGI, azaz örömlány – László Kata
KOKÓ, aki szintén – Jakab Orsolya
MADAME DEZSAVŰ – László Zsuzsa m.v.
TREBIEN felügyelő – Barabás Árpád
MESTER őrmester – Dunkler Róbert
RENDŐR, azaz Blaulicht szakaszvezető – Tóth Árpád
JANCSI – Antal D. Csaba
JULISKA – Szász Kriszta

Díszlet: Albert Alpár m.v.
Zene: Cári Tibor m.v.
Rendező: Vadas László m.v.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License