hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Gazdag programválaszték az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztiválon

[2012. nov. 29.]

Interferenciák 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál

Ma este 7 órától Nagy József és Szelevényi Ákos Les Corbeaux című előadását nézheti meg a közönség a Kolozsváron zajló fesztiválon.  „Amint azt a cím is sugallja, az előadás a hollók türelmes, aprólékos megfigyelésén alapul, különös tekintettel arra a pillanatra, amikor a madarak földet érnek, amikor a repülés és járás közötti átmenet megtörténik. A táncos-zenés párbeszédbe egy harmadik résztvevőt is meghívnak, amely „szabadon reagál“, hang nélkül szólal meg: fekete, csillogó, folyékony festék, amely nyomot hagy a zenei és koreográfiai gesztusok szövetén, tanúságot téve vagy a hollók lábnyomait hordozva” – írja az előadásról Myriam Bloedé.

A bolgár Theatre Laboratory Sfumato 21 órától mutatja be a Julie, Jean és Kristin című előadását. A Stirndberg nyomán készült produkció Margarita Mladenova rendező szerint „felszínre hozza a három szereplő között létrejövő feszültséget, és annak pusztító fejleményeit egy olyan világban, ahol az ember már nem a civilizáció feltétlen tárgya“.

Pénteken, november 30-án a kolozsvári magyar színjátszás 220. évfordulója alkalmából a Farkas (Kogălniceanu) utcai Egyetemiek Háza falán elhelyezett emléktábla avatásán vehetnek részt a kolozsváriak 13 órától.

Holnap délután újra a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása látható, 6 órától a Julie kiasszony Felix Alexa rendezésében nézhető meg a Stúdióban. „A Julie kisasszony felkavaróan modern darab, melynek provokatív jellege ma éppúgy érvényes, mint amikor íródott. A furcsán érzéki, hátborzongatóan cinikus darabot különleges, szinte keleti finomságú kegyetlenség hatja át. Kegyetlenség, mely oly közel áll a világhoz, melyben élünk” – nyilatkozta az előadásról a rendező.

Este viszont a dzsesszmuzsikáé lesz a főszerep, Alex Harding szaxofonos és zenésztársai (Lucian Ban zongorán, Chris Dahlgren bőgőn, John Betsch a doboknál) BLUTOPIA koncertje igazi csemegét jelent a műfaj kedvelői számára. A dzsesszkoncertre ma reggeltől a holnap esti 8 órai kezdésig vásárolt jegyekre különleges kedvezményt biztosít a színház: a jegypénztársnál vásárolt jegyek 10 RON-ért vásárolhatóak meg.

Tompa Gábor rendezése, a Leonida Gem Session (Caragiale nyomán szabadesésben) december 1-jén 20 órától látható a Stúdióban. „23 évvel a 89-es fordulat után sűrűsödnek azok a kérdések, amelyekre mindeddig hiába vártunk választ, s amelyek nélkül, valószínű elpuskázzuk utolsó esélyünket is, hogy végre méltón hozzáláthassunk életterünk lakhatóvá tételéhez. Ha a közelmúlt eseményeinek s az abban szereplőknek teljes átvilágítása nem történik meg, akkor úgy tekinthetünk majd erre a „rendszerváltásra” , mint a Leonida naccsádbeli utcai ribillióra, ami csupán színjáték a hatalom előadásában annak bizonyítására, hogy soha nem lesz valódi forradalom. Ki fél még ma is Ion Luca Caragialétól, a színházi prófétától, aki bizonyára sűrűn kapkodná fejét a mai események láttán, s újra Berlinbe váltana menetjegyet?” – teszi fel a kérdést a rendező.

Az előadások mellett a TIFF-ház is gazdag programmal várja a fesztiválozókat: a szakmai beszélgetések mellett holnap TIFF-partyt szerveznek. Pénteken 10.30-tól mutatják be Mihaela Marin Andrei Şerban munkásságát ismertetető fényképalbumát: a Csehov, Shakespeare, Bergman Andrei Şerban szemével az ICR kiadónál jelent meg. Este a Quartum Jazz Band várja a közönséget. December 1-jén az A.K.T. színésznő-zenekar lép fel 23 órától. (sajtóközledmény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License