hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Hétfői és keddi program az Interferenciákon

[2012. dec. 3.]

Ma délután 6 rától a Kolozsváron zajló Interferenciák Fesztivál közönségének is bemutatkozik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának első éves mesteris évfolyama. „Az elmúlt három évben Bíró József osztályvezető irányítása alatt olyan képzést kaptunk, amelynek elsődleges célja a nyitottság és a bennünk rejlő lehetőségek kibontakoztatása. Ez kerül a 10 című előadásban most terítékre, különféle stílusban, színben, hangban” – mondják az alkotók. Az előadást a Harag György Stúdióban (Farkas / Kogălniceanu utca 3-5. szám) lehet megtekinteni.

A budapesti Katona József Színház és Szputnyik Hajózási Társaság koprodukciójában bemutatott Anamnesis című előadás a magyarországi egészségügy helyzetét dolgozza fel nézők által beküldött történetek és különböző szakterületeken dolgozó orvosok előadásai alapján. „Zenés, abszurd és rettentően humoros, pergő ritmusú, komolyan átgondolt, komolytalan előadásunk remek színészi alakításokkal, döbbenetes háttérmunkával és lenyűgözően laza rendezéssel olyan témát vizsgál, amely mindenkit nagyon mélyen érint” – jellemzik a Bodó Viktor rendezte előadást az alkotók. Az Anamnesis 20 órától látható a Nagyteremben. A hétfő estét a 2AM Színészzenekar koncertje zárja a TIFF-házban.

Holnap Boris Liješević rendezésében Igor Štiks: Illés próféta széke nézhető meg 19 órától a Nagyteremben. „A gyökerek keresése kapcsán – amely az előadásban és a regényben is bizonyos értelemben leleplezett mitikus és egyetemes dimenziót kap – a személyes identitás kérdése kerül előtérbe a drámában. Manapság sok hasonló előadást látni, amelyek a „sebzett identitást” állítják a középpontba. Ez tagadhatatlanul befolyásolja jelenünket, amelyben a „vándorló identitások” szinte egyetemes jelenséggé válnak, a háború traumatikus idején pedig különösen előtérbe kerülnek. A szívszorító történet egy olyan személyről szól, aki magánéleti problémái és a „történelem harapófogója” szorításába kerül, magvát pedig a kilencvenes évek elején, Szarajevóban történt megdöbbentő eseményekről szóló, még friss emlékek képezik“  – írja Ana Isaković a Jugoszláv Drámai Színház (Szerbia) és MESS Fesztivál (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina) közös előadásáról.

A Stúdióban Márton Dávid rendezését tűzték műsorra a fesztivál szervezői: a Wozzeck Georg Büchner és Alban Berg nyomán készült a berlini Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz előadásában. Woyzeck mélyen szégyenkezve azt kérdezi Marie-tól: „Hogy lehet ilyen szép a halálos bűn?" A hűtlen Marie szereti Woyzeck-et, és így válaszol: „Sokat láthat, akinek két szeme van, s nem vak, és ráadásul a nap is süt." Az úgynevezett realisták között élő Woyzeck „túl sokat" lát, hall és érez – képtelen kitörni érzékelése klausztrofóbikus teréből, ami számára a pokoli magányt jelenti. Az előadást 17 órától és 21 órától nézheti meg a közönség a Stúdióban.

A keddi napot a Szempöl együttes zárja a TIFF-házban.

(sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License