hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Az Interferenciák 2012 részletes programja szerdától pélntekig

[2012. dec. 5.]

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler című előadásával folytatódik az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál. Az Andrei Şerban rendezte előadást ma tűzték műsorra a szervezők.

„Egy olyan világban, ahol gazdasági válság van, ahol másról sincs szó, mint a pénz által történő szabadulásról, ahol az emberek a társadalmi státusz elvesztésének a félelmében élnek, ahol mindent az anyagi érdekek határoznak meg, ahonnan hiányzik a szeretet, a házastársi kapcsolatok pedig katasztrofálisak, a szereplők számára nem marad más hátra, mint ezekben az ál-értékekben keresni az élet értelmét. A mai ember tükörképei ők, a beteljesületlen emberi teljesítőképesség drámáját mutatják fel. A darab kérdése: lehet-e élni ideálok nélkül?” (Andrei Şerban)

Az INTERFERENCIÁK 2012 fesztivál keretében az előadást román és angol feliratozással láthatják a nézők.

A TIFF-házban 23 órától DJ Dzsakko és Julcsi (ütőhangszerek) koncertjével zárul a nap.

A fesztivál tizedik napján, december 6-án 12 órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Egyetemi Klub Termében (Emanuel de Martonne utca 1. szám) a Koinónia Kiadó gondozásában megjelent A beszédtől az énekig című kötetet mutatják be. Az esszé- és interjúkötetet szerkesztette Georges Banu, aki a könyvbemutatón előadást is tart a témáról.

A Stúdióban Tompa Gábor előadását a Romok igaz menedék című produkciót nézheti meg a közönség. Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari és Tompa Gábor kollektív alkotásáról Patrice Pavis így ír: „A rendezés egyértelműen ábrázolja a keresztrefeszítés elbeszélését (legalábbis mint az egyik lehetséges történetet). Az előadás során az egyéni cselekvések sorozatából összeálló performansztól – amely meghatározatlan vágyakra utal egy metonímia révén – eljutunk a kimondottan nyugati és keresztény történet metaforikus képéig: a keresztrefeszítésig, az atya akaratának elfogadásáig.” Az előadást 18 órától nézhetik meg az érdeklődők.

A Nagyteremben 20 órától Jaram Lee: Ukcsuk-ga (rendező: Nam Inwoo) című előadását tűzték műsorra a szervezők – a dél-koreai előadás a fesztivál egyik csemegéjének számít. A 17. századi Koreából eredő pansori a zenés történetmesélés egyik műfaja, amelyet egyetlen énekes és egy dobos adnak elő. A népi hagyományt erőteljes vibrátó éneklés, drámai mesélés, narratívák és gesztusok repertoárja jellemzi, és az elit, valamint a népi kultúrát is magába olvasztja. Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabjából inspirálódva, a Pansori Project ZA a pansori teljesen új változatává gyúrta át az Ukcsuk-ga című előadást. Jaram Lee írta a szöveget, a dalokat, és több mint 15 szereplőt játszik el. Az előadás az ártatlan koreai nő, Sun-Jong Kim (nevének jelentése: engedelmes) történetét meséli el, aki három gyerek édesanyjaként könyörtelen üzletasszonnyá válik. A dél-koreai LG Arts Center, az Uijeongbu Arts Center és a Pansori Project ZA közös produkciója magyar, román és angol felirattal látható a fesztiválon.

A TIFF-házban a délelőtti szakmai beszélgetés mellett 16 órától kezdődik az Uniferencia - zenészek és színészek zene-festő improvizációs műhelyének prezentációja. Az esti buli viszont az off-programok egyik különlegességét hozza: 23 órától „Open Mike” és „Karaoke Night” várja  a bulizókat. A szervezők mindenkit várnak a mikrofon elé, akár hangszerrel, akár hangszer nélkül.

December 7-én a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház előadásában a Silviu Purcărete rendezte Gulliver utazásai című előadás lesz látható a Nagyteremben 19 órától. A Silviu Purcărete rendező által irányított performatív meditációk sorozata Jonathan Swift művének egyedi és újszerű megközelítését kínálja, ahol a fantázia a kegyetlen politikai szatírával keveredik. A Shaun Davey zenéjének aláfestésével bemutatott képek az utazás, az álom, a száműzetés, az emigráció, a magány és a túlélés témáját vizsgálják. Purcărete számos színházi módszert alkalmaz – árnyjátékot, élő bábukat –, a dimenziók játékában, az alul- vagy túlfejlett testek esztétikájában. Az esszé-előadás az álmok logikája mentén épül fel és válik érthetővé, középpontjában az emberiség hanyatlásának témájával, Jonathan Swift kitalációját és Dragoş Buhagiar díszlettervező fantáziáját Silviu Purcărete mizantróp ösztönű irányításának alárendelve.

Este, 21 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Születésnap című előadása szerepel a fesztivál programjában. „Olyan színházi előadásokhoz kötődöm, amelyek a szélsőséges emberi viselkedést ragadják meg, és a Születésnap ilyen projekt számomra. Családok, amiképpen társadalmak is gyakran hazugságokra, titkokra, féligazságokra épülnek. Ezek a DNS-ben eltemetett hamisságok tükröződnek a család vagy egy kultúra feszültségekkel terhes arcán, és a színlelés maszkját kényszerítik rá.  A hallgatás paktuma alatt élő csoport viselkedése tükrözi ezt a gyötrelmet. Következésképpen agresszív, beteg, vad. A Születésnap a hallgatás törvényének a feltörésében mutatott egyéni tett elképesztő erejét és félelem nélküliségét állítja elénk. Annak a bátorságnak a szépségét, amely az igazság fényét vetíti mind személyes, mind pedig kultúráink életére” – mondja az előadásról Robert Woodruff rendező.

A Tiff-házban Nugi patija zárja az estét. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License