hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Nő a múltból - bemutató a marosvásárhelyi Nemzetiben

[2008. Mar. 14.]

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 2008. március 16-án, vasárnap, este fél 8-tól Roland Schimmelpfennig Nő a múltból című színdarabját mutatja be a színház Kistermében.

Nő a múltból - Marosvásárhely, 2008

Huszonnégy évvel ezelőtt vs. tizenkilenc év óta. Egy örökkévalóságra szóló ígéret vs. hetven doboznyi élet. Két egymásnak feszülő, kikezdhetetlen igazság – az antik tragédia alaptétele. És a meg-megtorpanó, nekilóduló, önmagán hurkot vető, kisimíthatatlan idő – a valóság kortárs érzete.

– Aki belenéz a tyúkisten lyukába, a jövőjébe pillant bele, állítólag.
– Vagy a múltjába – attól függ, hogyan tartod.

Romy Vogtländer becsenget Frank és Claudia lakásába. Az öreg hölgy leszáll a gülleni állomáson. Médeia még egyszer beszélni kíván Iaszónnal. A pestis felüti fejét Thébában. Mindegyik érkező figyelmeztetni jön, hogy a múlt kötelez. Frank, akárcsak Oidipusz, képtelen emlékezni, ezért nem rendelkezik saját jövője felett. A bűnt, apa a fiúra, már öntudatlanul átörökítette: Andreas ígér, és megtagad. Múltra ítéli Tinát, a tragédia hírnökét. Ha a múlt jelenné lesz, nincs más választás, mint megadni magunk a sors önbeteljesítő mechanizmusának. A szétvagdosott idő fájdalmas egységbe rándul össze.

Schimmepfennig darabja maga is tyúkisten, varázskő, amelyen át meglátjuk a múltat. Vagy a jövőt. Attól függ, honnan nézzük.

*

Az országos bemutatóban Korpos András, B. Fülöp Erzsébet, Berekméri Katalin, Bartha László Zsolt és Gecse Ramóna e.h. látható. Az előadást Harsányi Zsolt rendezte, remix DJ Goranga, a dalszövegeket Feher Csaba írta, zeneszerző Zeno Apostolache, díszlet- és jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias, dramaturg Boros Kinga. A következő előadásra március 23-án, vasárnap, este fél 8-tól kerül sor.

(Forrás: a színház irodalmi titkársága)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License