hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Ciro Pinsuti operájának ősbemutatója Kolozsváron

[2008. Oct. 23.]

Különleges kulturális eseményre készül a Kolozsvári Magyar Opera: október 28-án mutatja be egy elfeledett olasz szerző, Ciro Pinsuti, Mátyás király című művét. A 120 éve elhunyt mester, Verdi kortársa, s a maga korában igen ismert volt, szülővárosában Sinalungában a színház is az ő nevét viseli. A Mattia Corvino/i# című operáját 1877-ben a milánói Scalaban mutatták be nagy sikerrel. Magyarországon a 80-as évek közepén az operabarátok megismerhették népszerűbb részleteit, az opera autentikus teljes előadása viszont még váratott magára. A reneszánsz évében Rózsa Ferenc karmester és e sorok írója kereste meg az ősbemutató gondolatával Simon Gábor igazgatót, s ötletük nyitott fülekre talált.

A Mátyás a vérpadon rockopera után ismét az egyik legnagyobb magyar királyról szóló művet állítunk színpadra – méltatja az opera jelentőségét Simon Gábor igazgató. - Igazi kultúrtörténeti esemény Mátyás szülőházától néhány száz méterre a Kárpát-medencében először bemutatni egy, az uralkodó nevét viselő operát.

A romantika hagyományai szerint a három felvonás története elég összetett, ármány és szerelem, félreértés és megbocsájtás követi egymást. A szerző a történelmet és a földrajzot elég nagyvonalúan kezelte, de Mátyás alakjának megformálása méltó Hunyadi János fiához.
A Mattia Corvino a korai Verdi operákkal rokon – ismerteti a művet Rózsa Ferenc karnagy, akinek nevéhez több zenemű és opera magyarországi ősbemutatója fűződik. – A nagyszerű kórusok alapján talán a Lombardokhoz hasonlítanám. A két férfi főszereplő Mátyás és Wladimiro szólama embert próbáló, Mátyás szólamát félszáz „á” és 26 „b” színesíti.

A címszerepet Daróczi Tamás és Haramza László éneklik, a női főszerepet Kele Brigitta és Jordán Éva alakítják, Wladimiro megszemélyesítője Fülöp Márton. Az opera Demény Attila rendezésében kerül színpadra.

A bemutatóra október 28 délután fél 7-kor, a második szereposztást két napra rá láthatja a közönség. (Forrás: Csermák Zoltán)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License