hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Párjavesztett – székely népballadák Sebestyén Melinda előadásában

[2008. Nov. 26.]

Sebestyén Melinda november 27-én, csütörtökön este 7 órától mutatja be a Párjavesztett című, székely népballadákból összeállított egyéni műsorát a a Tamási Áron Színház Kamaratermében.

A ballada a költészet minden más formájától különböző, sajátos és egyedülálló műfaj az ember legősibb kifejezésmódjainak egyike. Goethe szerint a ballada az az „őstojás, melyből a költészet madara kikelt”. Gazdag és bonyolult, szövevényes és szerteágazó tematikájának közös vonása, hogy kiélezett lelkiállapotban ábrázolja az embert.

Sebestyén Melinda balladaműsora, miközben a megzavart emberi lélek számos magatartásformáját megmutatja, ennek a kiélezett lelkiállapotnak a titkait kutatja. A Hej páva, Molnár Anna, Budai Ilona, Fogarasi István, Sallai Szép Kata és más közismert balladák megjelenítése által a legegyszerűbb színpadi eszközök segítségével a legmélyebb lélektani szituációk megteremtésére, a legszélsőségesebb lelki folyamatok ábrázolására vállalkozik a művésznő. Választott balladáinak témái a hűség és hűtlenség, féltékenység, házasságtörés, általában a szerelem problematikája.

A színésznő így vall előadása kapcsán: „Nagyon szeretem a balladákat, elbűvöl a mélységük. Minél többet foglalkozom velük, annál inkább úgy érzem, hogy egyre mélyebbre és mélyebbre tudnak hatolni a lelkembe. Megcsalt férjtől a szerencsétlen feleségig, gonosz anyától a kétségbeesett gyerekig és elkeseredett testvérig mindenki megtalálható ezekben a versbe foglalt tragédiákban. Igazi emberi sorsok, egyszerűen és konkrétan. Persze az is ott van bennük, hogy meghalhatunk, a szerelem tovább él, az élet pedig mindig ujjászületik. Kinő egy virág a síron és abban már újra ott van az új élet. Benedek Elek szavaival ajánlanám ezt a műsort az érdeklődőknek: balladát kötöttem a székely népballadaköltészet legszebb virágaiból, fogadják szeretettel!”

Az előadás elkészítésében közreműködtek:
Művészeti tanácsadó: Török Viola
Zene: Hána László
(Forrás: Tamási Áron Színház)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License