hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

Balfácánt vacsorára - szilveszteri bemutató Sepsiszentgyörgyön

[2008. Dec. 26.]

2008 szilveszterén is új bemutatóval várja közönségét a Tamási Áron Színház. Francis Veber Balfácánt vacsorára című fergeteges vígjátékát Mircea Cornişteanu, a Craiovai Nemzeti Színház igazgatója rendezi a sepsiszentgyörgyi színházban.

A darab története rendkívül mulatságos. A főhős egy gazdag könyvkiadó, Pierre Brochant, aki barátaival különös vacsorákat szervez, melyre minden meghívottnak hoznia kell egy balfácánt, s akinek a legidiótábbat sikerül felhajtani, az a vacsora végeztével díjat kap. A balfácánok persze nem tudják, hogy a vacsora róluk szól, s mindenki nagyon jól mulat. A szóban forgó estén is erre készülnek, de a könyvmágnás dereka megfájdul, s mivel csinos feleségének is elege van már ebből az ízléstelen szórakozásból, úgy dönt: lemondja a vacsorát. Erről azonban már nem tudja értesíteni félnótás vacsoravendégét, François Pignont, aki lelkesen készülve az esti összejövetelre, megérkezik a lakására.

A hobbiként gyufaszálakból épületmaketteket készítő pézügyminisztériumi adóhivatalnokot nem lehet távozásra bírni, mi több, buzgó segítőkészségének köszönhetően megérkezik a lakásba a főhős nimfomán ex-barátnője, egy régi ismerős és egy megszállott futballdrukker adóellenőr. A bohózat szabályainak megfelelően egyre inkább elszabadul a pokol, Pignonnak hála Brochan életébe beköltözik a káosz. Ez az este valóban örökre emlékezetes marad!

A darab szerzője, Francis Veber francia drámaíró, a kortárs vígjátékirodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője. Mint egyik interjújában kifejtette, legfontosabb céljának az emberek nevettetését tartja. A sikert és a világhírt az 1972-ben készült közismert Magas szőke férfi felemás cipőben című film hozta meg számára, de nevéhez egy sor olyan világsiker forgatókönyve (esetenként rendezése) fűződik, mint Az őrült nők ketrece, Ágyő, haver!, Balfácán, Pofa be!, Balekok, Topmodell a barátnőm vagy a Négybalkezes.

A Balfácánt vacsorára című előadás létrehozásában Mircea Cornişteanu rendező munkatársa volt Puiu Antemir díszlettervező és Doina Antemir jelmeztervező. Szereplők: Pálffy Tibor, Váta Loránd, Erdei Gábor, D. Albu Annamária, Gajzágó Zsuzsa, Nemes Levente, Veress László, Nagy Kopeczky Kálmán, B. Piroska Klára és Ruszuly Éva. A bemutatóra december 31-én, este 6 órától kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében.

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License