hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Pap István

Nők, akik kiadják a gőzt

Bihari Napló, 2006-10-10

Merész darab. Ez lehetett az első gondolata annak, aki szombaton este a Stúdióban megnézte Nell Dunn angol írónő Gőzben című drámáját.

Nell Dunn írónő Gőzben című darabjában a nők életét alapvetően a férfiak és a pénz határozzák meg. Ezzel nem kapunk átfogó képet a női lélekről, de amit a szerző láttatni akar, az nagyon hitelesnek tűnik, annál is inkább, mert a színésznők szó szerint és képletesen szólva is minden porcikájukat beleadták szerepükbe. A teljesen dilettáns színikritikus számára, aki vagyok, egy előadás minőségének legfőbb kritériuma a színészi alakítás intenzitása, ebben a tekintetben pedig csakis dicséret illetheti a darabban játszó művésznőket.

A kulcsszó: intenzitás

Csíky Ibolya Meadow mama szerepében az angol munkásosztály társadalmi nyomorúságát és személyes tragédiáját (lánya, Dawn betegsége) hitelesen vitte színre, mint ahogyan Fábián Enikő is átsugározta a nézőkre a gőzfürdőt üzemeltető tűzrőlpattant aszszonyság, Violet életerejét és szociális érzékenységét. Az angol középosztályt képviselő Nancyt és Jane-t az erre az osztályra jellemző és ehhez illő visszafogottsággal formálta meg Kovács Enikő és Firtos Edit. A darab talán Josie és Dawn szerepétől kívánja meg a legtöbbet, ezért is különösen kiemelésre méltó Fodor Réka és Tóth Tünde teljesítménye. Josie az életet és a férfiakat imádó fiatalasszony, akinek gyakran közönséges megnyilvánulásai és gátlástalan életfelfogása mögött felcsillan egy szebb, tisztább élet utáni vágy, amit Fodor Réka álszemérmet megvető nyíltsággal jelenít meg, míg Tóth Tünde a múltban történt, nem teljesen tisztázott esemény következtében meghibbant Dawn gyötrelmeit kelti életre figyelemre méltó energiával és beleéléssel.

Összhatásból jeles

A gőzfürdői nőtársaság alkalmi beszélgetései fonálként folynak egymásba, így a felfokozott hangulatot jól érzékeltetően pergővé válik az előadás, ami Meleg Vilmos rendező munkáját dicséri. A hangulatteremtés erős eleme a remekül kitalált, valósághű díszlet, és ez nagyban segíti az amúgy is szocreál darab életszerűségét (Meleg Vilmosnak újabb piros pont). Zsurka József angol könnyűzenei összeállításának idealizáló andalítása jól ellentétez a gőzfürdő valóban való világával. Mert ne feledkezzünk meg arról, hogy a nők intim vágyainak, frusztrációinak kitegeretése mellett a Gőzben társadalmi dráma is egyértelmű üzenettel: minden ember fontos, és a társadalom nem hagyhatja figyelmen kívül senkinek az igényeit sem. Röviden: itt minden jól kitalált, és ha a színészek a továbbiakban is ilyen intenzitással fogják bírni végigjátszani (mert ez kemény fizikai erőfeszítést feltételez) az előadást, akkor azt hiszem, a Gőzben pótdarabból az idei stúdióévad húzóelőadásává válhat.

Gőzben


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License