hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Zsehránszky István

"Szenny a szennyhez"

Új Magyar Szó, 2006-11-26

Furcsa előadás ez a Kvartett. Kétszer is láttam; teszem, veszem… Hiányzik belőle az a meghatározó, előadást építő ötlet, ami Tompa Gábor legjobb rendezéseit jellemzi; ami naggyá tette a Júliát, a Kopasz énekesnőt, Az elveszett levelet vagy a kolozsvári Lear királyt. Ami rendkívüli helyzetet teremtett a színész és a néző számára is.

Tompa behunyt szemmel játszatta a monodrámát - és rendkívüli előadás született. Emberi bábok mechanikus játékává formálta a ionescói abszurdot - valódi telitalálat volt. Nők alakították a balkáni honatyákat - és mindenki megértette, közvetlen utalás ez a politikai kuplerájra. Az ősz uralkodóról kiderítette, hogy bohócként jobban megállná a helyét - ezen is érdemes elgondolkozni. A Kvartett szerzője, Heiner Müller azt derítette ki, hogy Cholderlos de Laclos bosszújának - a Veszedelmes viszonyoknak - köszöni szépen, ma is megvan a tárgya. Erre utal az időtér megjelölése: "Szalon a francia forradalom előtt. Bunker a harmadik világháború után." Csatlakozik tehát Tompa is - Heiner Müller közvetítésével - De Lacloshoz az emberi semmi fölmutatásában?

Jó, hogy mutogatjuk a semmit, a közönségest, az állatit, a "szenny a szennyhez"-t - hátha valaki megcsömöröl tőle. A szennyből látható világtól, ami maga a Halál. Tompa becsületére váljék, az előadáson született látvány egyáltalán nem szórakoztató. De meghatónak sem mondható. Akkor milyen? Megszokott. Talán ironikus. Csakhogy én legalábbis nem bízom az iróniában, mert üres lelkek, cselekvésre képtelen emberek szórakozásának, kompenzáló tevékenységének tartom. Lehet, hogy erről is van szó! De ezt nem lehet csak úgy mellesleg bedobni…

Két igen jó színész, Buza Tímea és Demeter András kínlódik a darabbal, a töménytelen sok, helyzeten kívül hangzó szöveggel. Hiányzik a rendezői ötlet, invenció, amely helyzetbe hozná és szabadokká, cselekvőkké tenné a színészeket a színpadon. Jelenleg csak pótcselekvők… Az előadás pedig, szerény véleményem szerint, forgács a nagy rendező műhelyéből.

Kvartett


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License