hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Gergely Edit

Kollibacilus Gyergyóban!

Új Magyar Szó (maszol.ro), 2007-05-07

Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Budapestről Gyergyóba sereglett dramaturgok ujjai alól kerül ki a Kollibacilus „kétnapi” lap a Kollokviumon.

A maszol.ro pedig a színházi fesztiválra időzítve indította el Kulissza című, színházat is „vetítő” blogját.

„Vigyázat, terjed!” – inti a Kollibacilus olvasóit Boros Kinga színikritikus, az A7 portál munkatársa, a gyergyói Kollokvium fő helyszínén miniszerkesztőséget berendező csapat jelenlegi koordinátora. Jelenlegi, mivel Ungvári Zrínyi Ildikó mellett a társaság Zsigmond Andrea színi- és irodalomkritikust, a kísérő kiadvány „keresztanyját” is várja a Kollokvium alatt hétszáz vendéggel gyarapodó, centenáriumát színházművészeti parádéval is ünneplő városba.

A kétnaponta megjelenő, a helyi Kisújság szerkesztői által tördelt lap azonnali kritikai lenyomatot ad – így az immár harmadik, ma megjelenő számában is – az eddig lezajlott előadásokról. A lap anyagát az A7 teszi majd közzé. Az ÚMSZ pedig a Kollokviumra időzítve indította el Kulissza című színházat is „vetítő” blogját a http:kulissza.maszol.ro internetes címen.

Ez az egyik adrenalintöltete a Romániai Kisebbségi Színházak Fesztiválja gyergyói napjainak. A másik is kritikai szinten edző folyamat: az előadások délelőttönkénti interaktív elemzése, melyeken ezúttal „felelős vitaindítók” szednek elemekre előző este laikusoknak még tökéletesnek tűnő produkciókat. A beszélgetések természetesen nyitottak, így a helyi Figura Stúdió Színház már a ‘80-as években megalapozott alternatív, közönséggel alkotó hagyományán „nevelt” nézőközönség is mintegy „kurzusokon” vesz részt.

A párbeszéd akkor igazán izgalmas, ha az érintett rivaldafényben állók is beülnek a körbe. Zsúfolt előadás-programjuk miatt ezt nem tehették meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei, akik Nathalie Sarraute Egy Igenért, egy Nemért darabját hozták a Kollokviumra.

A telt ház által élvezett marosvásárhelyi produkció: W. Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnőjének színművészei mellett a kolozsváriaknak is ezzel köszönte meg Zsehránszky István színikritikus, zsűritag, a főtámogató Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának igazgatója az előadást: „Jót tett a Kollokviumnak.”

Lapunk értesülései szerint különben a Tompa Miklós Társulat produkcióját Marosvásárhelyen adódó technikai okok miatt nem sikerült románul feliratozni úgy, ahogyan egy nappal korábban a temesvári, német nyelvű Kopasz énekesnőt sikerült. Kötő József színháztörténész, kritikus, a 12-i gálán nagydíjat és számos értékes tárggyal járó díjat odaítélő zsűri elnöke a kiértékelőt követően az ÚMSZ-nek elmondta: nyugdíjasként „dolgozva” nagyon jó a Kollokviumon.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License