hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Gergely Edit

Kollokvium a kakasülőn

Új Magyar Szó (http://kulissza.maszol.ro), 2007-05-06

Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

Hatházi András és a felolvasószínház frissítette tegnap a pörgő gyergyói Kollokviumot.

Mint a mozzanat házigazdája, Kovács Levente megjegyezte: színház- és kulisszatörténeti következtetés, miszerint „nem árt, ha a drámaíró ért is a színházhoz”.

Hatházi András kolozsvári színművész, drámaró, író, költő, filmrendező ezt többször érzékkel teljesíti. A felolvasószínház felbukkanása a Romániai Kisebbségi Színházak Fesztiválján a seregszemle negyedik gyergyói kiadásának leleménye.

Béres László rendező, a házigazda Figura Stúdió Színház és Kollokvium-igazgató szerint eleve az idei rendezvény húsz előadása is zömmel kortárs szerzőkre összpontosít, így a felolvasószínházak - Hatházit követően e hét folyamán Visky András és Kiss Csaba - ezt a vonalat erősítik.

A rendezvény koncepciójának másik fontos vonala a végzős színház-szakosoknak nyújtott lehetőség: a fesztivál teljes időszakára meghívták a marosvásárhelyi, kolozsvári magyar, és a temesvári német végzős színiseket, akik vizsgaprodukcióik előadása mellett David Esrig és Florin Fieroiu tréningjén is részt vesznek Gyergyószentmiklóson.

Az eddigi versenynapokon a nézők zsengébb, strapabíróbb része több alkalommal is felszorult a színpad fölötti kakasülőre. Sokkoló hatást és több rend béli vastapsot provokált Zalán Tibor Pinczés István által színre vitt, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház által bemutatott darabja, a Katonák, katonák.

Akadt hölgy a nézőtéren, aki a második felvonást behunyt szemmel, összeszorított ajkakkal „nézte végig”, azaz élte meg – végül tapssal díjazva a brutális ingereket.


Kollokviumra látogatott színházigazgatókkal találkozni Markó Béla kormányfő-helyettes is. Demeter András István, a kulturális minisztérium főosztályvezetője pedig a készülő színháztörvényről tartott tájékoztatót. Már tegnap kora délután a centenáriumát ünneplő városba érkezett Harry Taviatian jazz-muzsikus, aki a kollokvium- és a város vendégeinek zenélt a seregszemle éjszakai bográcsgulyásainak helyszínén.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License