hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Gergely Edit

Állásrajt a Kollokviumon

Új Magyar Szó (http://kulissza.maszol.ro), 2007-05-04

Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

Eddigi leglátványosabb kiadását nyitja ma [május 4.] a Kisebbségi Színházak fesztiválja. Este 6-kor hivatalosan a színház városává válik egy hétre Gyergyószentmiklós. A várost centenáriumán 700 résztvevő köszönti – összművészetileg.

Sokkal több a ma nyíló Kollokvium, mint eddigi hat kiadásán. Béres László házigazda fesztiváligazgatónak, a Figura Stúdió Színház rendező-igazgatójának és picinyke szervező csapatának – valamint széles, ötletgazdag baráti-szakmai körének – ötletére ezúttal nem a színházigazgatók „trónolják” végig az egyhetes seregszemlét. Idén a végzős színészek karrierindítójává, szó szerinti állásbörzéjévé alakul át a gyergyói színházi forgatag. A vezetőknek külön szakmai találkozót szerveznek, és minden társulat küld egy-egy megfigyelőt, ám a végzős színészek lesznek, akik sűrített közelképet kapnak a szakmáról, valamint „nyílt színen” menedzselhetik magukat.

Béres elmondta, a mintegy 30 kísérőrendezvényt is kínáló, összművészeti esemény keretében tartott tréningek is „keményítik” őket.

„Minden színház jelen lesz” – jelentette ki tegnap Béres, aki szerénykedve árulta el noszogatásunkra: a csapatuk által megnyert támogatók ezúttal – akár a kétévente Gyergyóban robbanó színházfesztiválok eddigi kiadásain is – olyan értékes „használati” díjakat ajánlanak fel kategóriánként, mint például egy videokamera. A versenyprogramban 9 erdélyi magyar, 2 német, 1 jiddis nyelven játszó színház vesz részt. Versenyen kívül két stúdiószínház, valamint a marosvásárhelyi, kolozsvári és temesvári színművészeti főiskolák tartanak előadást.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License