hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Jánossy Alíz

Komolyra játszanak

Kísérő rendezvények a kisebbségi színházak kollokviumán.

Krónika, 2007-05-09

Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

Reggeltől éjszakába nyúlóan, a nap minden szakában tartalmas programokkal zajlik Gyergyószentmiklóson a VII. Kisebbségi Színházak Kollokviuma. A közönség kiállta a szakítópróbát (a szervezők ugyanis attól tartottak, hogy hét elejére csökken a színházlátogatók száma), hétfőn telt házzal fogadta Hamvai Kornél Márton partjelző fázik című művét a Szatmárnémeti Északi Színház előadásában.

*

A kollokvium minden napja workshoppal kezdődik: tegnap a Florin Fieroiu koreográfus vezette foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők, ma David Esrig rendező irányítja a szakmai műhelymunkát. Ezzel egy időben a zsűritagok az érintett társulattal és az érdeklődő szakmabeliekkel az előző esti versenyelőadást vitatják meg. A háttérben a művelődési ház folyosóin fotótárlat nyújt betekintést a házigazda Figura Stúdió Színház rendezvényeibe. A városi könyvtár jóvoltából standon kínálják elsősorban a kortárs drámaírók műveit és a színházi szakirodalmat, de szépirodalmi művekből is lehet válogatni.

„Örvendetes, hogy a szervezők más művészeti ágak képviselőinek is teret biztosítanak a színházi rendezvény keretében” – jelentette ki Zsehránszky István színikritikus a színházi seregszemle összművészeti jellegéről, hozzátéve, hogy a kollokviumok történetében erre már volt példa. Az első alkalmakkor Sepsiszentgyörgyön felvonult az erdélyi képzőművészek, írók, költők, zenészek, zeneszerzők színe-java. Az idei rendezvény szakmaiságáról ugyanakkor a színikritikus elmondta, a korábbi kollokviumokkal ellentétben már nem tapasztalt felületességet egyik társulat részéről sem. „A szatmárnémeti színház meglehetősen felületesen kezelte az előző kollokviumokat. Most sem új előadással jöttek, viszont nagyon szép színészi teljesítményeket láthattunk tőlük, és jelenlétük jót tett a szemlének” – hangoztatta Zsehránszky, aki azt is örömmel nyugtázta, hogy a kolozsvári színház mély tanulsággal bíró, figyelemre méltó színészi teljesítményt nyújtó előadással lepte meg a közönséget – a társulat Nathalie Sarraute Egy Igenért vagy egy Nemért című művét adta elő. A kritikus továbbá üdvözölte a székelyudvarhelyi ősbemutatót: „Jelentős eseménynek tartom, hogy egy magyarországi szerző drámáját elsőként egy erdélyi színház mutatta be” – hangsúlyozta Zsehránszky, Zalán Tibor Katonák, katonák című művére utalva. Hiányolta azonban azon román színházak jelenlétét, amelyek kisebbségi témát feldolgozó előadást vagy kisebbségi szerző művét tartják műsoron.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License