hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Szilágyi Katalin

Hommage à ruhatáros nénik

fesztivál-mozaik / huntheater.ro, 5. szám, 2007-12-05

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

„Meghalt ez a kapszáló!” „Még ötvenet nyomtassatok a maiból, mert fogyóban van.” „Hol van már a sofőr? Indulnia kell a reptérre!” „Lyukad ki a gyomrom, hozzak még valakinek kaját?” „Ki ír a mai szakmai beszélgetésről?” „Miket tegyek a meghívottak tasakjaiba?” „Látta valaki Esztert? Hol van Eszter?!” „Előadás előtt szeretnék aludni picit, mert kinyiffanok.” „Hova vágjam be ezt a képet?” „Tud jönni néhány önkéntes újságot hajtogatni?” „Van üres gép?” „Hol vannak a meghívók?”
Kész csoda, ha nem jön elő az emberből az állat.
A jegyszedő-kabátlerakó-büfés néniknél szintén nagy a pörgés. Szinte várjuk, hogy néha elveszítsék a türelmüket.
De milyen hangulatot tudnak ébreszteni a ruhatáros nénik! Soha nem volt velük rossz tapasztalatom, ami más intézmény ruhatárában szinte elképzelhetetlen. Ott vannak például a számok elvesztéséből adódó cirkuszok az önmagukat felsőbb státuszba képzelő ruhatárosokkal. Ebben a színházban ilyen nem fordul elő. Hasonló helyzetben segítőkészek. Pontos leírást kérnek a kabátról, s a nézővel együtt próbálják megtalálni a delikvenst. Bár van rizikó ebben a nagy felelősséggel járó munkakörben, a nénik csodálatos módon mindvégig megőrzik szelídségüket.
A legjobban a bizalomért szeretem őket, amit tőlük kapok – kapunk –, vagyis hogy bármikor be s ki futkorászhatunk a kis lengőajtón, lepakolhatunk bárhová táskát, kabátot, könyvet, ők tudják, hogy nem bántanánk senki cuccát. A nap bármelyik szakaszában mosolyogva, köszönéssel fogadnak, s lehet bármilyen rossz hangulatom, egy kicsit feldobják a kedvem.
Szép lenne, ha minden ajtónálló, rohangáló, kiszolgáló, szolgálatteljesítő színházi „katona” türelemmel és szelídséggel bírná végigszaltózni a fesztivált.
Tudom, egy kissé elcsépelt, de leírom: a legjobb élményem, hogy olyanok vagyunk ebben a fesztivál idejére gigantikusra nőtt színházban, mint egy nagy család. Szinte. Olyan kevésen múlik, hogy csupa-csupa jó élményt gyűjtsünk be a fesztiválról. Tényleg olyan kevésen.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License