hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Nánó Csaba

Közelítő Interferenciák

Alkotó és közönség találkozik a hétvégén nyílt kolozsvári fesztiválon

Új Magyar Szó, 2007-12-02

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

A küzdelembe belefáradt magyar értelmiségi réteg problémáiról is szó esett az Ascher Tamás rendezte Ivanov kapcsán Kolozsváron, a pénteken kezdődött Interferenciák fesztiválon.

„Szonáta a szerelemhez egy szerelem nélküli világban” – írja a fesztivál műsorfüzetében Mihai Mănuiţiu, a Woyzeck című UNITER-díjas előadás rendezője. Ezzel a darabbal vette kezdetét péntek este a kolozsvári Állami Magyar Színházban a jövő hétfőig tartó Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál.

Annak ellenére, hogy a kolozsvári társulat műsorán állandó jelleggel jelen van Georg Büchner műve, ahogyan a fesztivál egész ideje alatt is, az érdeklődés hatalmasnak bizonyult a rendezvény első napján.

„A Harag György-emléknapok rendkívül pozitív visszhangja késztetett arra bennünket, hogy megpróbáljunk létrehozni egy viszonylag állandó rendezvényt” – nyilatkozta az előadás után a fesztivál létrejöttének körülményeiről Tompa Gábor, a kolozsvári színház igazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezen az eseményen nem az emlékezés, hanem az előretekintés áll a középpontban.

A vasárnap délelőtti, nagyszámú érdeklődő előtt lezajlott beszélgetésen Ascher Tamás és a budapesti társulat művészei voltak a meghívottai a szervezőknek. Az Ivanov rendezője elmondta: már a 70-es években rájött, hogy érzelmeit, emberi kapcsolatait Csehovval tudja a legjobban kifejezni. „Az Ivanov az értelmiségi kapitulációja egy válságos helyzet előtt. Meglátásomban a darab arról a magyar értelmiségi rétegről is szól, melynek minden megadatott, de belefáradt a közdelembe” – jellemezte az előadást Ascher Tamás.

Szombaton Both András díszlettervező kiállítása nyílt meg a színház emeleti előcsarnokában. „Ő több, mint díszlettervező: olyan színházi tereket próbál megteremteni, melyek az előadás gondolati anyagát rejtik magukban” – mutatta be az érdeklődőknek a művészt Tompa Gábor. „Az itt látható rajzok mindegyike azért is érdekes – tette hozzá a színház főrendezője –, mert a keresést fejezi ki, és nem a végleges formát.” A megnyitót követően, a budapesti Katona József Színház előadásában Csehov Ivanov című drámáját tekinthette meg a nagyszámú színházkedvelő, Ascher Tamás rendezésében.

A fesztivál egyik érdekessége, hogy találkozókat rendeznek az előadások másnapján a nézők és az alkotók között. A kötetlen beszélgetéseket Tompa Gábor és Visky András dramaturg moderálják, ami kiváló alkalom arra, hogy a nézők, újságírók, kritikusok kérdéseket tegyenek fel a bemutatott műről, az alkotási folyamatról. Ahogyan az igazgató fogalmazott: „baráti találkozásokról lesz szó, hiszen az Interferenciák fesztivál lényege is elsődlegesen az ismerkedés.”


Nánó Csaba kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License