hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Bonczidai Éva

Kísérletek játéktere

Krónika, 2008-11-12

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja

A portugál Teatro da Rainha lépett fel először a Kolozsvári Állami Magyar Színház tizenegy évig épített, korszerű stúdiójában. Az új játszóhely Janovics Jenő egykori filmstúdiójának helyén épült, repertoárja kortárs darabokon és kísérleti műveken fog alapulni.

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja keretében hétfőn átadták a Kolozsvári Állami Magyar Színház több mint egy évtizede épülő, száz férőhelyes stúdióját. Az egymillió-hatszázhúszezer eurós befektetéssel elkészült új játszóhelyet a legmodernebb európai fény- és hangtechnikával szerelték fel, a nézőtér és a játéktér különböző alakzatokba rendezhető, az épület alsó szintjén pedig a kellék- és a díszletraktár kapott helyet. A személyszállító lift segítségével a mozgássérültek is akadálytalanul látogathatják az emeleti stúdiótermet.

„Caragialét parafrazálva: évszázados harcok után, melyek tizenegy évig tartottak, megvalósult a Kolozsvári Állami Magyar Színház ötvenéves álma” – kezdte megnyitóbeszédét Tompa Gábor, az intézmény igazgatója, aki a kortárs magyar és egyetemes drámairodalom alkotásain és kísérleti műveken alapuló repertoárt szán az új játszóhelynek. „A stúdió rendeltetése, hogy repertoárjában és művészi eszközeiben is különbözzék mindattól, amit eddig a nagyszínpadon valósítottunk meg” – mondta az igazgató-rendező.

Színház- és filmtörténeti érdekesség, hogy egy évszázaddal ezelőtt a mai korszerű stúdió helyén, a Szamos-parton Janovics Jenő színész, rendező filmstúdiója állt, amelyben az Alexander Korda és Michael Curtiz néven Hollywoodban világhírűvé vált Korda Sándor és Kertész Mihály is forgatott. Később évekig raktárként működött az épület, ahonnan csigaszerkezeteken kötelekkel vonszolták át a díszletelemeket a színházba.

A színház szeptemberi sajtótájékoztatóján Tompa Gábor arról számolt be, hogy a stúdió elnevezésekor két kiemelkedő színházi alkotó neve került szóba: Janovics Jenőé és Harag Györgyé, utóbbit azonban elvetették, mert egy itthoni magyar társulat – a szatmárnémeti – már viseli a rendező nevét, és a stúdióterem a magyar filmgyártás úttörőjeként is ismert Janovics Jenő egykori kolozsvári színházigazgatónak állít majd emléket. A hétfői avatóünnepségen derült ki, hogy a Janovics filmstúdiója helyén álló új épület mégsem veszi fel az alkotó nevét. „Kolozsváron, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színháztudomány és Televízió Karán már van egy Janovicsról elnevezett terem, és részben ez módosította az elképzeléseinket. Ugyanakkor úgy vélem, hogy a stúdió nevének is tükröznie kell a rendeltetését: itt most nem a múltba, hanem a jövőbe fogunk nézni” – ismertette a színház döntését az igazgató.

Az új stúdióban a portugál Teatro da Rainha előadását láthatta először a közönség: a német Herbert Achternbusch kétszereplős Ella című darabját Fernando Mora Ramos állította színre, egyik szerepet maga a rendező alakította.

kapcsolódó írások
UTE-FESZT UTE-FESZT

Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License