hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* [2: 1]

Nagykutyák (Csíxereda)

KolliBaci online (kolli-baci.sokoldal.hu), 2009-10-05

VIII. Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

BeGeI szerint:

+ Már a darabválasztást is az alkotók erényének tartom, amennyiben a téma kiválasztása, aktualitásánál fogva (lásd: válság, elbocsátások) társadalomtudatos gesztus. Ehhez képest is szerencsésnek tartom a térformát (a játéktér és nézőtér elhelyezését), hisz így az alkotókon kívül a szemközt ülő nézőtársainkat is látjuk – mintegy tükörben önmagunkat.

+ Az előadás fő erénye ötletgazdagsága, dinamikája, vérbősége.

− Csak néhány apróságot tudnék az előadás rovására írni: például a játékban meg-megjelenő esetlegességek, bizonytalanságok (helyenként a szöveg terén is mintha), vagy egy-egy – látszólag legalábbis – nem eléggé összehangolt csoportos mozgás.

Lola szerint:

+ Kellemes színpadi összkép, elegáns miliő, puha anyagok, kellemes, letisztult színek, amik összhangban állnak a jelmezvilággal, mely férfiakon öltöny formájában jelenik meg, nőkön pedig hasonlóan elegáns és hivatalos irodai viseletben (szoknya, ing, magassarkú cipő).

+ Pontos játék, gyors reakciók, humoros jelenetek, a tragikomikum éles hangsúlyozása.

– Mára már kommersszé vált téma, mivel kerek e világ nem szól másról, mint üzletről és pénzről. Feltétlenül be kell ezt vonni a színházba?

nóra szerint:

+ Jó a humora és az aktualitása. Ironikus is, vicces is, ahogy a jócskán túltematizált problémát színpadra állítja.
+ Tetszett a gazdasági, menedzsmentes szakkifejezések mosolyogtatóan „lélekemelő” beépítése a játékba.
– A színészi játék bizonytalansága, szövegbeli bakik.

anna szerint:

+ Jól ki van találva, ki hova kerül, hova áll vagy ül jelenet után és közben is úgy, hogy a térbeli eloszlás végig kiegyensúlyozva maradjon.

+ Tetszik a színészek jelenléte, nem esnek ki a szerepből, a karakterből.

– Hatásvadász a szöveg. Nem mond sokat, nem drámai, csak dráma, nem szól hozzám, nem érint meg.

vmarta szerint:

+ A többségében monológ alapú szöveg miatt az előadás gyakrabban leülhetne, de a rendező reklámokkal szórakoztat bennünket.

+ Aktuális problémákat taglal.

– Nincs egységes színészi játék, és mivel a színészek egy része nagymértékű energiák megmozgatására törekszik, az előadás az erőtlenebb kivitelezésű monológok alatt lelassul.

bemőke szerint:

+ A színpadon jelenlevő anyagok (díszletben használt anyagvilág) jól kifejezik ennek a munkaorientált, és ugyanakkor pénzorientált világnak a hangulatát. Minőségkifejező.

+ Feldolgozza a „mának” a problematikáját (lásd például a munkahelyről való elbocsátásokat). A reklámok színesítik az előadást, amely nélkülük könnyen monotonná válna.

– A színészi játékban nem mindegyik karakter ment át egyfajta fejlődésen. Nem kelt sem a karakter, sem ennek története semmiféle érdeklődést a nézőben.

sjuli szerint:

+ Tetszik az egyszerűség a reklámok kivitelezésében: például elég hozzá egy erősen grimaszkodó arc, vörös fény, és hangos reklámszöveg.

+ Nagyon találó a pénzcsörgéshez hasonlító zene a pénzbevonzó jógagyakorlatokhoz.

– Az előadás nehézkesen indult, ez a koncentrációhiányból is adódik, hiszen gyakoriak a „beszédhibák”.

kosztya szerint:

+ Az előadás szépen kidomborította a darab komikumát. A reklámbetétek mint megoldandó feladatok és az egyéni sorsok már-már abszurdba hajló, nevetséges helyzetei felvállaltan fricskázzák napjaink reklám-dömpingtől megszédült „Akárki”-jét.

– A „nagykutyák” sorsának lélekszaggató oldala a túlsúlyban lévő komikum eredményeképpen sajnálatos módon háttérbe szorult.

– A díszlet első látásra izgalmas, de nem bírja meg az előadás időtartamát, elveszíti frappáns mivoltát.

demKata szerint:

+ A karakterek többsége egyénített, viselkedésük összefüggő. Krause alakja például (Bodea Tibor alakításában) kiváltképp erős és körvonalazott minden mozdulatában.

+ Az idősíkok váltakozása jó megoldásnak bizonyul, így nem válnak monotonná a jelenetek és mégis érthetőek a kapcsolatok a jelenetek között.

– Az előadás lezárása nagyon statikus, elhaló, a történet és a kivitelezés is.

Nagykutyák


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License