hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
transindex projekt
partenereink

HAMLET ADATBANK

erdélyi előadások & kritikák

sztár
keresés    

* Magyar Opera, Kolozsvár

Pjotr Ilics Csajkovszkij

Diótörő

balett, 2 felvonásban


Szereposztás:

Marika / Mária hercegnő   Roman Andreea, (debüt)
Herceg   Cîmpean Rareş
Herceg   Ianc Florin
Diótörő   Ianc Florin
Diótörő   Moldovan Vlad
Fritz   Kálmán Róbert, (debüt)
Drosselmeyer   Nagy Tamás
Stahlbaum tanácsos   Stefănescu Vasile
Stahlbaumné   Barabás Júlia
Nagymama   P. Rusu Gabriela
Nagypapa   Mihail Mîndruţiu
Dada   Drăgoi Andreea

rendező:   Mihail Mîndruţiu
koreográfus:   Mihail Mîndruţiu
a koreográfus asszisztense:   Mîndruţiu Amalia
vezényel:   Jankó Zsolt, m.v.
díszlettervező:   Witlinger Margit
jelmeztervező:   Witlinger Margit
hangversenymester:   Barabás Sándor, Ferenczi Endre
ügyelő:   Szabó Emese

Bemutató időpontja: 2006.12.21.

Valamint:
Jakab Melinda, Barabás Júlia, Iancu Florina, Nagy Stefania, Roman Andreea, Coşa Florina, Katrinecz Erika, Kálmán Róbert, Moldovan Vlad, Cîmpean Andreea, Preda Sever

Vendégek, gyerekek, bábjátékosok, babák, hópelyhek, egerek, játékkatonák, táncosok
Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera balettkara, énekkara, zenekara

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840 – 1893) a legnépszerűbb orosz zeneszerző. Balettjei (A hattyúk tava, Csipkerózsika, Diótörő) a műfaj romantikus ágát gazdagítva fejlesztik tovább e műfaj hagyományos elemeit a szimfonikus pantomim felé.

A Diótörő bemutatója (1892. december 6. Szentpétervár, Marenszkij Színház) nagy sikert hoz az alkotóereje teljében levő zeneszerzőnek. A balett zenéje különösen a hangszerelés újszerűségével és dallami bájával ragadja meg hallgatóságát. Ma is a legkedveltebb klasszikus orosz mese-balettek közé tartozik. Örvendetes, hogy a Diótörő továbbra is az angyaljárásra váró gyermeksereg számára megmaradt alkalmi előadásnak.

A mesebalett cselekménye egy Karácsonyest története

Sűrű pelyhekben hull a hó. Stahlbaum tanácsos úr háza, kertje olyan, mintha vattába csomagolták volna. Lassan megélénkül a ház. Sorra érkeznek a vendégek a Karácsony megünneplésére. Utolsónak érkezik Drosselmeyer, az ezermester – tréfacsináló, a család öreg barátja, aki alig látszik ki ajándékcsomagjai közül. A gyermeksereg elözönli a szalont, örömében körültáncolja a karácsonyfát. Mindenkinek jut ajándék: a kislányoknak baba, a kisfiúknak csákó, kard és fapuska. Ki is próbálják a játékokat, azután szembekötősdi következik. Drosselmeyer varázslónak öltözve varázspálcája segítségével bábszínházat teremt, és a bábokkal egy történetet játszik el: a herceg és a gonosz Egérkirály küzdelmét a hercegkisasszonyért. A küzdelem során a herceg megszabadítja szerelmét az Egérkirály hatalmából. Ezután Drossmeyer egy kis Diótörő bábut csempész a játékvár alá, de egyetlen gyermeknek sem rokonszenves a meglepetés. Csak Marika nyúl utána, ezért az ezermester neki ajándékozza.

Marika lefekvés előtt az ajándékbábut elhelyezi egy karosszékben, majd elalszik. Álmában megelevenednek a nemrég átéltek: egerek népesítik be a szobát, megragadják a Diótörőt, majd a szoba közepére helyezik. Éjfélt üt az óra. Marika leszáll az ágyáról, hogy magához vegye kedves bábuját, de az egerek ismét megjelennek, és a kislány félelmében elbújik.

Az egerek fosztogatni kezdik a karácsonyfát, de a megelevenedett Diótörő kardjával besétál a játékvárba. Marika utána menne, de a fa hirtelen nőni kezd, majd láng csap fel a föld alól, és megjelenik a hatalmas Egérkirály. A várból kivonuló csapatával Diótörő rohamot indít az egerek ellen. A csata sorsát végül párviadal dönti el, amely során Diótörő ledöfi az Egérkirályt, az egerek pedig elmenekülnek. Diótörő daliás ifjú herceggé változik, Drosselmeyer pedig neki ajándékozza varázspálcáját.

Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges Mária hercegnővé serdült Marikát. A csodálatos téli ligetet eleven hópelyhek népesítik be. Mária és Diótörő herceg egymást átölelve indul a tovaszálló hópelyhek után Diótörő birodalmába, a csipkéből szőtt palotába. A birodalom lakói, a babák, tánccal ünneplik uralkodójukat és menyasszonyát, Máriát, akik az ünnepség után kéz a kézben elindulnak a fény felé... Ekkor vége szakad Marika csodálatos álmának.

Reggel felébredve Marika odaszalad a karosszékben pihenő Diótörőhöz, és boldogan szorítja magához a bábut, amely Karácsony éjszakáján megelevenedve álmainak hercege volt.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License