HAMLET

deszka & vászon

erdély

broadway
Pálffy Tibor

1967. augusztus 22.-én született Dicsőszentmártonban.
1985-ben érettségizett a dicsőszentmártoni Ipari Líceumban
1990-ben sikeresen felvételizett a gyergyószentmiklósi Figura Kísérleti Színházhoz (1984-ben alakult, a legfontosabb erdélyi alternatív társulatnak tartották).
1994-től a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze
1997-ben a Román Kulturális Minisztérium átirata szerint elismert hivatásos színész

Szerepei...
tovább ...

Pálffy Tibor

Mert játékával egyszerre tud megmutatni és visszavonni. Negatív szerepei egy pillanatban feloldódnak a megbocsátásban. Ha komikus figurát játszik, a könnyekig megnevettet, de biztosan meglátjuk együttérzésre késztető arcát is.
Mert majdnem minden színpadi mozdulatáról tanulmányt lehetne írni. A Vérnászban Leonardo olyan szenvedélyesen csapkodta kabátjával a Menyasszonyt, hogy a néző torka összeszorult attól az egyszerre szerelmes és fájdalmat okozó mozdulattól. Ilja prófétája ikonként jelent meg, de hamiskás tekintete, huncut mosolyra és alig-alig bemozduló, majd lendületesen integetető karja magába sűrítette az egész profán történetet.
És természetesen azért, mert egyike Erdély legfrissebb Jászai-díjas művészeinek. Ha nem így alakult volna, akkor is ő lenne meghívottunk, mert Bogdán Zsolt vele szeretne sétálni itt, a Színészsétányon.
» adatlapja a Hamleten

Hamlet: Van a nyakadban egy sál...

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Ennek van egy neve, ami nem jut most eszembe.

Hamlet: Burnusz?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Nem, valami más... Talán afgán... kendő-féleség... Ezt, pontosabban nem is ezt, hanem egy ehhez hasonlót turkáltam hat-hét-nyolc évvel ezelőtt Szentgyörgyön. Ez a negyedik ilyen kendő, ami rám talált.

Hamlet: Mit jelent számodra?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Jól érzem magam benne. Ennyi. Semmilyen más, személyes dolog nem kötődik hozzá.

Hamlet: Miben érzed jól magad, ezen a kendőn kívül?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Vannak előadások, amiben jól érzem magam. Persze keresem az alkalmat, hogy minden előadásban jól érezzem magam, mert akkor azt jelenti, hogy személyes a kapcsolatom a szereppel.

Hamlet: A hamlet.ro-n létrehozott fórumon megkérdezte egy rajongód, hogy melyik alakításoddal vagy 100%-ra megelégedve?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Olvastam, és gondolkodtam rajta, de nem tudnék pontosan válaszolni. Ugyanaz az előadás is mindig más... Például az Alkésztisz, a Vérnász vagy a Don Juan mérföldkő a pályámon, de mindegyikben voltak olyan pillanatok, amikor egyáltalán nem voltam megelégedve magammal. De nem az elégedettség a fontos, hanem az, hogy az előadásban születik-e olyan pillanat, amin önmagam is meglepődöm, vagy amit nem tudok, és nem is igazán akarok megmagyarázni. Ezek isteni pillanatok, és nagyon ritkák. Azt hiszem, hogy 14 év alatt, amióta színpadon vagyok, csak három vagy négy ilyen pillanatban volt részem. Az egyik a Godspell című musicalben volt, Esztergomban, amikor a keresztrefeszítés jelenetben megszólaltak az esztergomi harangok. A másik a Don Juanban: volt egy olyan pillanat, amikor stúdió-változatban játszottuk az előadást, és beesett az eső a színpadra, és olyan viszonyba kerültem azzal az esőcseppel, hogy valami misztikus dolog történt...

Hamlet: Volt-e olyan szereped, amiben nem találtad meg magad?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Volt ilyen szerepem, de azt igyekeztem gyorsan elfelejteni.

Hamlet: Nagyon sokat játszol, reggeltől estig színházról szól az életed. Nagyon fárasztó lehet. Mi számodra a nyugalom, mitől töltődsz fel?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Nem tudok olyat mondani, hogy például kimegyek a tópartra pecázni, és az a kikapcsolódás, mert nem járok pecázni... De az élet is ad isteni pillanatokat, ezekből sokáig lehet táplálkozni.

Hamlet: Nekem azt csiripelte egy kismadár, hogy sok időt töltesz a fürdőkádban. Az kikapcsolódás?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Igen is, meg nem is, ugyanis én rájöttem, hogy szöveget a legjobban fürdőkádban lehet tanulni. Forró vízben. Erre van magyarázat, ugyanis a forró víztől felgyorsul a vérkeringés, az agy oxigén-ellátása sokkal jobb, ezért jobban rögzül a szöveg. Kollégáknak is ajánlom!

Hamlet: Következő szereped Don Quijote. Mi a közös bennetek?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Nem elhanyagolható a külső, mert a külső a belsőnek egyfajta tükörképe... Az őrültség is közös lehet bennünk... Kíváncsi vagyok, hogy ez a Don Quijote milyen lesz, mert Don Quijoteról mindenkinek van egy előre kialakított képe. Ez nagyon veszélyes a színházban.

Hamlet: Mi a te szélmalomharcod?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Azt hiszem, az önmagammal való harc.

Hamlet: Utolsó kérdés: A következő színésztől, akivel a sztársétányon találkozhatunk majd, mit kérdeznél?

Pálffy ‘Hobó' Tibor: Talán azt kérdeném meg, amit Emil Constantinescu kérdezett Ion Iliescutól, még a '96-os választások előtt, mielőtt elnök lett volna. Megadta a módját, nem véletlenül volt Ion Caramitru a felkészítője: levette a szemüvegét és annyit kérdezett: Domnule Iliescu, credeti in Dumnezeu? Ezt kérdezném: Uram/hölgyem, hisz Istenben?

*
tenyér
Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License