hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* [hátsó szándék]

A főnix lerázza szárnyáról a maltert

KolliBaci online (kolli-baci.sokoldal.hu), 2009-10-05

VIII. Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

nóra: Amikor megérkeztünk a fesztiválra, az épületben még javában takarítottak. Azt is hallottuk, hogy nemrég felújítások történtek…

Béres László: Az épületben két intézmény működik: a kulturális központ és a Figura. A dolgok jelenlegi állása szerint az épület gondnoka a kulturális központ, azonban másfél hónapja leváltották a központ igazgatóját, és mi ezt kihasználva elkezdtünk lobbizni az épület felújítása érdekében. A felújítások java részét a város finanszírozta, és aktívan kivette részét a munkálatokból minden kollégánk. Felújítottuk a nézőtéri mosdókat, sikerült az előcsarnokban önerőből kicserélnünk a bejárati ajtókat, a nagyszínpadon kicseréltük a 35 éves függönyt. Egyik ötlet hozta a másikat, aminek az volt az eredménye, hogy pénteken éjjel háromkor még itt volt a teljes társulat, az utolsó simításokat végeztük. Ez szép és nemes összefogás volt, idősebb és mostani Figurások dolgoztak együtt, hogy a megnyitóra minden kész legyen.

n.: Akkor a kollokvium tulajdonképpen ürügy volt arra, hogy gyorsan tető alá lehessen hozni az egészet...

B. L.: Úgy néz ki, hogy ennek az épületnek kimondottan jót tesznek a kollokviumok, hiszen kizárólag ilyen nagyobb szabású esemény kapcsán történik felújítás. Két évvel ezelőtt a folyosókat, illetve az öltözőket sikerült felújítani. Minden egyes kollokvium alkalmával sikerül egy kicsit javítani valamin.

n.: A jövőre nézve mi az, ami még újításra szorul, mire van még szükség?

B. L.: A közveszélyessé vált zsinórpadlás kicserélése lenne az első lépések egyike. Apránként meg kellene valósítani a színpaddeszkák kicserélését, meg kellene oldani a kétoldali lejárást a színpadról, ki kell cserélni a villanyhálózatot, megoldani a huzat megszüntetését a nézőtéren. Készült egy felújítási terv, de a megvalósításhoz pályázni kellene.

n.: Miről szól ez a felújítási terv?

B. L.: Egy olyan terv készült, ami bizonyos elemeiben jó, de nem oldana meg minden problémát. Arról van szó, hogy ezt a lapos épületet befedik, a manzárdon konferenciatermet létesítenek. A felújítás összértéke 70 milliárd régi lej lenne. Ez sokmindent magába foglal, de az előcsarnok felújítására például nincs elképzelés. Nincs szó a tervben arról, hogy hol lehetne kialakítani a ruhatárat vagy hol lenne egy kávézó. Mi most pillanatnyilag korrigálni próbáltunk az előcsarnokbeli látványon, a kevésbé tetszetős USB-falakat bekárpitoztuk. De a legelső megoldandó probléma mégicsak a távfűtés bevezetése lenne, a fűtés most is fás kazánnal működik.

Szerencsére van néhány vállakozó, aki mellénk állt. Volt egy közös összefogás, így sok minden sikerül. Többször hasonlították a Figurát a főnixmadárhoz, mert minket a nehézségek rántanak össze. Egyáltalán nem szeretném, ha nehézségei lennének a Figurának, de ilyen helyzetekben derül ki igazán, hogy valóban tudunk csapatként létezni, dolgozni, mindenki függetlenül munkakörétől, beosztásától egy emberként odaáll. Erre csak egy magyarázat lehet: szeretjük a Figurát.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License