hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Liszka Tamás

Tiszta munka

Kisvárdai Lapok (fesztiválnapilap), 2004-06-24

A szentgyörgyi társulatnak van egy jó szokása, amelyre a kisvárdai közönség is felfigyelhetett az elmúlt két napon: tisztán hagyják maguk mögött a színpadot. Semmi dinnyedarab, papírfecni, semmi dióhéjmorzsa. A színészek valahogy mindig megtalálják a módját, hogy már a jelenetek alatt, azok szerves részeként összegyűjtögessék az összes elhullott kelléket, parafernáliát. Ez éppúgy igaz a lélegzetelállítóan szép Antigoné-előadásra, mint a Nők iskolájára. Nem mintha az utóbbiban nem lett volna tömeges tányérhajigálás vagy papírszéthullajtás. A pimaszul egyszerű és mégis szuggesztív, emlékezetes díszleten, amelyre mindjárt vissza is térek, úgy viharzott át a Molière-komédia cselekménye, hogy a tér mindeközben alig változott, hacsak nem a jelentése által. Maga a díszlet – Dobre-Kóthay Judit munkája – egy ovális tükörből és egy emeletes vaságyból áll, mely egy forgóajtót fog körül. A darab Arnolphe finoman szürreális félálomjelenetével kezdődik, kinek önmarcangolását a fölötte lógó tükrön kívül a visszhangosított beszéd és a szájába nyomott ópiumpipa zárja monológgá. Arnolphe valójában már rég Chrysaldéval (Nagy Alfréd) beszélget, de a rendező, Kövesdy István ezt – jó érzékkel – csak fokozatosan hozza tudomásunkra. Így indul a darab, így nyílik Molière személyiség-analízise sokszereplős viszonyrendszerré, komplex cselekménnyé, hogy aztán végül visszatérjen a felsült Arnolphe hagymázas monológjába. A két inas, Alain (Mátray László) és Georgette (Márton Lóránt) kitűnő ritmusban, páratlan energiával kezeli a forgóajtót mind a színen, mind a narratívában: nélkülük nem valósulhatna meg a külső és belső térnek ez a könnyed, szinte magától értetődő összeolvadása. Mindkét színész egyszerre Puck és Sganarelle ebben a darabban. Horace-nál (Kolcsár József) azonban egy kicsit megbillen az egyensúly: túlzottnak éreztem gesztusait, különösen az ifjú hősszerelmesekre oly kevéssé jellemző bakkecske-vonaglások miatt. A jelenetet, melyben Ágnes – kényszer hatására – Horace fejéhez vág egy virágcserepet, szinte felháborítóan manírosnak, amatőrnek láttam, míg rá nem jöttem, hogy mindez csak illusztrációja Arnolphe szánalmasan gonosz akciótervének. A dolog már nem is fest olyan rosszul, ha úgy képzeljük el, mint egy Arnolphe fejéből kiszökkenő gondolatbuborék tartalmát: Horace e világban nem több, mint zavaró pálcikafigura, melyet jó mihamarabb kiradírozni.
Arnolphe szerepe pedig mintha csak Pálffy Tiborra várt volna mindeddig egy kallódó palackban. Nagyon pontos játékot kapunk tőle, a barokk szóvirágok mögött mindvégig kristálytisztán látszik az enyhén pedofil, bűntudatos gáncsvető alakja, végig keserű és végig humoros. Pálffynak mindazonáltal egy kicsit alá kell támasztania a szerepet saját ritmusérzékével, tartalék gesztusaival is. Ahol a dramaturg vagy a rendező egy kis fölösleget hagyott, ott neki kell a már adott gesztus egy-egy újabb változatát beiktatnia, hogy a jelenet lendülete megmaradjon. Ezek fél másodpercek, de elég sok van belőlük – talán a százig számolós öngyilkossági jelenetben látszanak a legjobban.
A rendező egyik legnagyobb húzása, hogy Ágnes szerepét az újonc Kicsid Gizellára osztotta. A fiatal színésznő káprázatos rutinnal viszi a karaktert, a lány éretlenségét, gyerekes naivitását nem a máshol obligát visítozással vagy nyegle bakfismozdulatokkal, ugrabugrálással jelzi, hanem egy pontos kézzel megrajzolt, egységes jellemív részeként.

Nők iskolája

kapcsolódó írások
Mesterséges mennyország

Kapcsolódó előadások


Liszka Tamás kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License