hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Vincze Judit

Csókolj meg, Katám!

Szabadság, 2005-04-23

Párhuzamos, de egymáshoz kötődő világok, nemek harca, szerelem, válás. Mindez a negyedéves színisek vizsgaelőadásán, a „Csókolj meg, Katám!" aktualizált változatában.

Nagy bátorságra vall, hogy a negyedévesek ekkora fába vágták a fejszéjüket. Musicalszínésznek lenni külön mesterség, ezt a műfajt nem tanulták az egyetemen. Az alapanyaggal nincs is baj, hogy néha megremeg a hangjuk, nem vethető a szemükre.

Az eredeti darabhoz képest – amelyet 1948 december 30-án mutattak be a Broadway-en – változott a sztori. Megőrizték a „színház a színházban" felállást, a színészek saját nevüket felhasználva lesznek szerves részei a darabnak. A hármas felépítés végigkíséri az egész produkciót.

Egy színtársulat Shakespeare „Makrancos hölgy" című darabjának az előadására készül. A show két főszereplője, Fred Graham (aki egyben producer és rendező) és Lilli Vanessi, válásuk első évfordulóját ünneplik. A rövid és viharos házasság emléke mély nyomot hagyott mindkettejükben. A színrevitt darab és kettejük románca/harca párhuzamosan folyik, Petrucchio és Kata a saját életük tükörképe is lehetne. Lilli halálosan megsértődik, mikor kiderül, hogy Fred nem is neki küldött virágot, csak az öltöztetőlány tévedése folytán került hozzá a csokor. Miközben Petrucchio Kata megszelídítésével próbálkozik, Fred és Lilli is háborúskodik egymással. A darab másik párja Lois és Bill. A lány a virágcsokor eredeti címzettje, a férfi, amellett, hogy színész, szerencsejátékokkal foglalkozik, ráadásul váltót hamisít. Itt jön be a képbe a két gengszer, akik Fredtől követelik Bill tartozását. Hogy a pénzükre vigyázzanak, a bűnözők is csatlakoznak az előadáshoz, a darab szereplői lesznek.

A színisek előadásának újdonsága, hogy az egész úgy zajlik, mintha szereplőválogatásról lenne szó egy új produkcióhoz, ahol ők maguk igyekszenek megfelelni a rendező utasításainak, a szerepek állandóan cserélődnek, néhány jelenetet többször is látunk. A hármas keret egyfajta improvizáció hangulatot ad a darabnak, a néző önkéntelenül azt „ellenőrzi", ki jobb egyik vagy másik szerepben.

Csókolj meg Katám!


Vincze Judit kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License