hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Bakk Ágnes

Az álom felügyelői

fesztivál-mozaik / huntheater.ro, 8. szám, 2007-12-08

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

„Közeledjetek, s mi is közeledünk felétek” – adta meg Visky András a humoros alaphangot, s kezdte el, játékosan némi szerepzavarral, George Banu, illetve Tompa Gábor új könyvének bemutatóját. Zavara a reggelenként támadó szerepvállalásából származott: most kivételesen nem a kolozsvári színház dramaturgjaként, hanem a könyveket megjelentető Koinónia Kiadó igazgatójaként állt előttünk. Saját igazgatói pozíciójának tisztázásával kezdte a bemutatkozást: elmagyarázta, hogy a kiadó nem az ő tulajdona, hanem egy alapítványé, ő „csak” igazgató.
George Banu, valamint könyvének fordítója, Koros Fekete Sándor nem tudott eljönni. Helyettük Anca Măniuţiu, Banu életművének román szakértője jelent meg, aki, mire az azonos csengőhanggal szóló telefonok is végre-valahára elcsendesedtek, valóban érdemben mutatta be Banu A felügyelt színpad című könyvét. Elmondta, hogy a könyv születésének kiváltója a szerző egy színházi élménye volt, amikor is Banu észrevette, hogy nézőként ő is felvigyázója egy már felügyelet alatt történő színpadi cselekedetnek. A szerző a felügyelésnek különböző formáit vázolja, majd ezeket különböző színművekben elemzi: az etalonként szolgáló Hamletben, Molière-nél, illetve modern szerzőknél.
Tompa Gábor könyve igazából album. Ezt a román, illetve angol cím a magyarnál jobban kifejezi: Viziuni scenice, Theatrical Visions – Tompa Gábor színházi világa.
Marina Constantinescu Tompa előadásainak méltatójaként szerepelt a könyvbemutatón. Felidézett néhány maradandó előadást, pl. A buszmegállót, A kopasz énekesnőt. A román kritikus az album kapcsán az előadások kiváltotta impresszióiról beszélt, talán ezért is nem elemezte az említett előadásokat kritikusi szemmel. Azt, hogy a képek nem egyszerűen kronologikusan következnek egymás után, a szerkesztés tudatosságának tulajdonította. Az addig már többször elhangzott felügyelés fogalmát ügyesen kihasználta: gyakorta „felügyelt álom” szókapcsolattal illette a házigazda előadásait.
Az album elkészítéséről, háttérinformációkról a két vendéglátó beszélt: Tompa vázolta a kolozsvári színházi fényképészet közelmúltját, beszélt a Szigetországban készült fényképekről is. Ellenben senki nem említette a képeket kísérő összegyűjtött kritikarészletek válogatási szempontját: szaktekintélyek és ismeretlen nevek ugyanúgy fémjelzik a cikkrészleteket.
A kedélyes hangulatot Visky anekdotái, visszaemlékezései szolgáltatták. Bemutatta a Koinónia Kiadó teamjét, és elárulta, hogy a fotóalbum azért ilyen jutányos árú (19 RON), mivel a Nemzeti Kulturális Alap a kért támogatás teljes összegét megadta rá.
Reményt keltő mondattal zárult tehát a beszélgetés.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License