hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* P. Z.

Szabó K.: funkcióban az „elvtársnő”

Új Magyar Szó (maszol.ro), 2007-05-10

„Funkcióba helyezték az elvtársnőt” – fogalmazott lapunk megkeresésére a Szász Enikő színházigazgató kinevezése ellen pert indító Szabó K. István.

Miért indított pert a temesvári városháza ellen?

– A 2006. február 2-17. időszakban, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatói állásának betöltése végett lezajlott versenyvizsga számomra egy újabb keserű tapasztalat az eredeti romániai demokrácia árnyékzónájából. Jó néhány rendellenességet észlelve fellebbeztem, majd annak visszautasítása után bepereltem a temesvári Városházát. Megerősödött bennem a gyanú, hogy e versenyvizsga eredményéhez vajmi kevés köze van a felelős, szakmai döntésnek, sokkal inkább más tényezők határozták meg annak kimenetelét, és feltételezésemet igazolta a 2007. március 8-i bírósági határozat.

Hogyan értékeli a bírósági ítéletet?

– A Hargita Megyei Bíróság március 8-i határozata a versenyvizsga részleges törvénytelenségére mutat rá, megsemmisítve annak második szakaszát (a menedzseri pályázat bemutatása – a szerk.). Az, hogy a versenyvizsgán nem jelen lévő személy is szerepel a bizottságban, osztályoz, sőt a dokumentáció alapján (jegyek) az is kiderül, hogy „szerepe” Szász Enikő pozíciójának az erősítése, egyértelműen azt bizonyítja, hogy az eredmény manipulált, és a feladat világos: a mi elvtársunk(nőnk) tűzön-vízen keresztüli funkcióba helyezése.

Tizenhét évvel a rendszerváltás után, a berögződések ellenére is, elutasítom ezt az eljárást, nemcsak a magam nevében, de minden jóhiszemű állampolgár nevében. Kiemeltem a versenyvizsga forgatókönyvéből ezt a mozzanatot, tekintettel arra, hogy ezt még a mi „törvénykezésünk” sem tudta EU-konformként kezelni. Mert voltak gordiuszi csomók, melyeket mestervágással vagy mellőzéssel feloldott, mint például az, hogy – habár kizáró jelleggel szerepel a versenyvizsga első pontjaként a közintézmény vezetői tapasztalat – az egyik jelentkező, nevezetesen Szász Enikő esetében, a bizottság eltekintett ettől.

A bíróság is. Mint ahogy attól is, hogy, a polgármesteri hivatal, a vizsgáztató bizottságot bemutató hivatalos közleményében, olyan minőségében tünteti fel az egyik bizottsági tagot, amivel az nem rendelkezik, ezt a hibát a 2006. február 21-i sajtótájékoztatón a hivatal kénytelen beismerni. A bíróság számára ez nem feltétlenül fontos. Hab a tortán, míg „Szabó K. István rendező a temesvári Polgármesteri Hivatalt pereli”, a versenyvizsga győztese, Szász Enikő igazgató keresetet nyújt be a Hargita Megyei Törvényszéken, csatlakozva a polgármesteri hivatal álláspontjához, alkalmazottja eljárásának elutasítását kéri, mert szerinte a versenyvizsga törvényessége nem kérdéses. Ki érti ezt? Hacsak nem az igazgatói szék megtartása a legfontosabb, még akkor is, ha ez ütközik az igazság az egyenjogúság elvével, melyekért igazán kár volt hosszú ideig politikai mezben izzadni. Keresetét a törvényszék elutasította.

Ha megismétlik a versenyvizsgát, jelentkezik-e újra?

– Igen, jelentkezem. Az utóbbi időszak tapasztalata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház munkatársaként, megerősített elképzeléseimben, azt is egyértelművé tette számomra, hogyan nem szabad színházat vezetni.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License