hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

A 2012-es évet záró zenés szuperprodukciójára készül a Tompa Miklós Társulat

[2012. Dec. 18.]

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2012-es évi tevékenységének sarokszámait ismertette Gáspárik Attila vezérigazgató az intézmény idei utolsó sajtótájékoztatóján, amelyen a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója, Keresztes Attila a következő évi produkciókról, a My Fair Lady musical alkotói pedig a készülő szilveszteri bemutatóról számoltak be.

Harsányi Zsolt rendező, Bodor Johanna koreográfus és Incze G. Katalin zenei vezető, karmester kihívásnak nevezte a zenés produkciót, amelynek hatvan szereplője – színésze és zenésze –, közel száz jelmeze és impozáns díszlete valódi színházi élménnyé alakítja a december 31-ére műsorra tűzött előadást.

My Fair Lady nagyszínpadon: „a 4D-és technológia sem tud többet, jobbat”

„Vannak remek filmek, csodálatos musical-feldolgozások, amelyeket láthattak már a színházi nézők. A színházat ebből a szempontból 200 éve temetik, valahányszor megjelenik egy-egy újabb technikai vívmány” – fogalmazott Keresztes Attila művészeti igazgató annak kapcsán, hogy a nézőnek miért kell megnéznie a marosvásárhelyi színpadon a hatvan szereplővel – színésszel és zenésszel –  közel száz jelmezzel és impozáns díszlettel rendelkező zenés produkciót. „Ami többlete a színházban látott My Fair Lady-nek, az az élő műfaj gyönyörű szervessége, néző és alkotók együttes létezése egyazon térben és időben, amelyet még a 4D-és technológia sem tud szolgáltatni” – tette hozzá a művészeti igazgató, aki szerint „összehasonlíthatatlan az, amikor halljuk a csellónak a lélegzését, nem egy DVD-ről jön a géphang”.

Keresztes Attila arról a szándékáról is beszélt, hogy a társulat évadonként bemutasson egy-egy ilyen jellegű zenés produkciót, amelynek létrehozására ezúttal a magyar nyelvterületen szaktekintélynek számító zenei vezetőt és koreográfust kért fel a színház.

A 2013-as évet a társulat Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című drámájának olvasópróbájával kezdi: az előadás rendezője Keresztes Attila, nagyszínpadi bemutatója márciusban várható.

Klasszikus musical teljes erőbedobással

„G.B. Shaw sem gondolhatta komolyan azt, hogy ez a történet a fonetikáról szól. Persze, arról is, de ezen kívül még sok más mindenről: férfi és nő kapcsolatáról, műalkotás és alkotó, mester és tanítvány viszonyáról” – mondta a My Fair Lady musical történetvázáról Harsányi Zsolt rendező, aki azt tekinti „különlegesnek” az általa színre vitt produkcióban, hogy „erőszakos aktualizálás” és mindenféle formabontás nélkül igyekszik megmutatni színpadon a klasszikus musical szépségét.

Bodor Johanna koreográfus arról beszélt, hogy a társulat tagjai több különböző táncműfajban mutatkoznak meg egyazon előadáson belül. „Ilyen volumenű zenés produkció létrehozására nem volt még alkalma ennek a társulatnak. Most itt az alkalom és ezt habzsolja is mindenki. Sok mindent kell tennünk azért, hogy ez a műfaj teljes erejéből érvényesüljön: az ének-, a tánc- és prózai részeknek egyformán magas színvonalúaknak kell lenniük a sikerhez” – mondta az előadás koreográfusa.

Incze G. Katalin zenei vezető, karmester a leggyakrabban játszott musical sokrétű zenei anyagának nehézségeire is kitért a sajtótájékoztatón, és azt is hozzátette: először dolgozik együtt a Tompa Miklós Társulat színészeivel, akik lelkesen, teljes erőbedobással dolgoznak azért, hogy december 31-én a vásárhelyi közönség remekbe öntött musicalt lásson a Nemzeti Színház nagyszínpadán. (sajtóközlemény)

Megosztás |

» Korábbi híreink


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License