hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Velin Andrea

A halál neve Madame Chevalier

fesztivál-mozaik / huntheater.ro, 6. szám, 2007-12-06

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

Purcărete előadásai mindig feladják a színházi leckét. Így jártam a Pantagruel sogórnőjével, a budapesti Katonában bemutatott Troilus és Cressidával és a tegnap esti Gianni Schicchivel is. Az utolsó bizonyos tekintetben különösebb, mint a másik kettő. Operaelőadást rendezni egy prózai színházban nem kis rizikóval jár. Persze kihívás is egyben, akárcsak Bozsik Yvette-nek táncszínházat rendezni a Katona Kamrában. Egy-egy ilyen „húzás” elég ahhoz, hogy a rajongó- és az ellentábor összecsapjon. Ízlések és pofonok, avagy éljenek a megrögzött színházfanatisták? A két rendező jó példa arra, hogy táncos vagy operaénekesi végzettség nélkül, színész-tudással is remek táncszínházi vagy operaelőadást lehet produkálni.
Egyetemi éveink alatt gyakran bosszantottuk színis kollégáinkat, ők egymást és így tovább a „színész vagy, oldd meg” szlogennel. Na, ezek a színészek úgy jártak. De a rendező tudta, mit csinál.
*
Van az előadásban két olyan szereplő, akik nemhogy nem énekelnek, de egész idő alatt meg se szólalnak, mégis mintha köréjük csavarodna fel az egész előadás: a halott Buoso Donatti és Árny köré. Az eleven halott és a transzvesztita halál. Mindketten az események középpontjában állnak: a halott Donatti a családi perpatvar, a vagyon fölötti marakodás elindítója, az Árny – számomra a halál szimbóluma – az események irányítója.
Buoso első pillanattól az utolsóig színpadon van. A rokonai hol megfeledkeznek róla, hol túlságosan nagy figyelmet szentelnek neki. Ráncigálják, lelökik a ravatalról, a lábainál esznek-isznak. Arra is képesek lennének, hogy fizikailag bántalmazzák a halottat, felindultságukban, hogy nem mindent ők örököltek.
A figyelmeztető mennydörgés az Árny gyújtójából érkezik. Egész lénye maga a figyelmeztetés: lám-lám, itt hogy mennek a dolgok. Egy nagy felkiáltójel. Világos paróka, fekete fátyol, napszemüveg, kis retikül. Az Árny a halotti torra érkező vendégsereggel lép színre, természetesen utolsóként, hiszen ő nem siet sehová, mint a csürhe rokonság, és attól sem retteg, hogy üres marékkal kell majd távoznia. Irányít és megfigyel. Kénytelenek várni rá, amíg komótosan, First Lady stílusban hajlandó odaállni az utolsó közös portréhoz a halott és a többi rokon mellé. Már itt eldől, az események ritmusát ő diktálja. Hiábavaló minden sietség, minden kapkodás. Ő a „minden” tudója. Miközben a megvadult vendégsereg tűvé teszi a házat a testamentumért, laza mozdulattal elővarázsolja azt a színpadi lejáróból. Vörös fény és gomolygó füst tör elő innen. Ez lenne a pokol? Földön, égen és a pokolban ez a lény egyszerre van jelen.
Légiességét nemcsak jelmezének suhogása jelzi, hanem az is, ahogyan az egész teret bejárja, uralja. Folyamatosan helyet változtat: hol a színpad szegletéből figyel a mindentudás fölényével, hol a zenekari árok előtt hever és mélán szembenéz velünk, hol a színpad középpontjában ül a magasba emelt heverőn, kitárt kezekkel, kaján mosollyal a szája szegletében: íme ezek vagytok ti, és hiábavaló az erőfeszítés, egy napon rátok is ez vár, a halál. A halott Donatti tökéletes cinkosa.
Miután Schicchi kijátssza a családot, és a rokonság dühében széthordja a házat „ki mit talált, fogta és vitte” alapon, a két szerelmes még elénekli a záródalt, egymásra találásuk zálogaként. Boldogságuknak a cigarettázó halott és egy árny a tanúja. A paróka lekerül az Árny fejéről, és a két kopasz férfi cinkos összemosolygással tudtunkra adja: ők egy helyről jöttek, és oda is térnek vissza.
Talán az igaz szerelem az, ami felett még nekik sincs hatalmuk.

Gianni Schicchi

kapcsolódó írások
ÉS PURCĂRETE ÁTÖLEL

Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License