hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Gergely Edit, Pataky Zoltán

Botrányrepertoár Temesváron

Új Magyar Szó (maszol.ro), 2007-05-10

Botrányra botrányt halmoz a temesvári magyar társulat színházigazgatói versenyvizsgájának „utóélete”: Szász Enikő versenyvizsgát nyert igazgató alatt pereskedések folytán inog a szék.

Az igazgató-színművész ugyan az ügyben nem akart nyilatkozni, „mérgezéseire” az ÚMSZ-nek Demeter András István reagált.

„Szász Enikő megpróbálja mérgezni a közvéleményt, a levegőt. Megértem, hogy védenie kell az érdekeit, de nem tudom elfogadni, hogy ezt másokat mocskolva tegye – reagált lapunknak Demeter András István művelődési minisztériumi főigazgató az általa hallott, a temesvári színházigazgató által terjesztett vádakra. – Azzal vádolt meg a napokban Szász Enikő utódom (Demeter kormánymegbízatása előtt szintén igazgatója volt a temesvári színháznak – a szerk.), hogy RMDSZ-színekben szereplője vagyok egy olyan rendezésnek, amelynek célja a szintén RMDSZ-es személy elmozdítása. Hát, nem tudtam róla, hogy ő az volna.”

Mint arról akkoriban tájékoztattunk, Szász Enikő igazgatói pályázatában a jelentkezési feltételként szereplő menedzseri tapasztalatra jelölte meg, hogy RMDSZ-kampányt vezetett. Demeter lapunknak pontosított: akkor sem tolerálhatja a nem RMDSZ-es polgármesteri hivatal törvénytelenségeit, ha mind a ketten RMDSZ-esek. A főigazgató szakmai vonalon, színművész és ex-igazgatói minőségében, felkérésre vett részt az önkormányzat által szervezett színházigazgatói versenyvizsgán, és tanúként beidézve Csíkban vallotta: igaz, hogy a bizottság egyik tagja, Ioan Cojocari városi jegyző anélkül osztályozta a vizsga egyik szakaszát, hogy részt sem vett a meghallgatáson. „Sem Szászt sem Szabót nem akartam helyzetbe hozni, de nem tehettem mást, mint eskü alatt az igazat vallani” – nyilatkozta Demeter.

Az ügy előzménye: a tavalyi év elején a temesvári magyar színházat működtető polgármesteri hivatal versenyvizsgát írt ki a Csiky Gergely Színház megüresedett igazgatói tisztsége betöltésére. A három jelölt: Horányi László, Szabó K. István és Szász Enikő benyújtották menedzseri pályázataikat, majd 2006. február 17-én egy kilenc tagú bizottság előtt megvédték dolgozataikat. A versenyvizsga eredményét február 21-én kiadott sajtóközleményben tette közzé a polgármesteri hivatal: Szász Enikő temesvári színművészt 8,52-es pontszámmal a versenyvizsga győztesévé nyilvánították, ezzel ő lett a Csiky Gergely Színház igazgatója. Szabó K. István, a temesvári társulat rendezője először megfellebbezte a versenyvizsga eredményét, eredménytelenül, majd bíróságon kereste az igazát.

A Hargita Megyei Bíróság március 8-i határozata a versenyvizsga részleges törvénytelenségére mutat rá, megsemmisítve annak második szakaszát: a menedzseri pályázat bemutatását. A temesvári Polgármesteri Hivatal szóvivője, Flavius Boncea az ÚMSZ-nek elmondta: az intézmény megfellebbezte a Hargita Megyei Bíróság március 8-ai ítéletét, hivatalos álláspontot csak a végleges ítélet ismeretében alakít majd.

Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármester az üggyel kapcsolatban kijelentette: elégedett Szász Enikő színházigazgatói tevékenységével és kiáll a tavaly februárban megtartott versenyvizsga eredményének jogossága mellett. A perben érintett Szász Enikő, a temesvári Csiky Gergely Színház igazgatója nem kívánt nyilatkozni az ÚMSZ-nek az ügyről, ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot, mert véleménye szerint a sajtót jobban érdekli a botránytéma, mint a temesvári színház tevékenysége, a „pozitív eredmények”.

Megkeresésünkre Laurean Oniga aradi színházigazgató, a vizsgáztató bizottság tagja, elmondta: „nem számít“, hogy személy szerint fenntartja-e az akkor adott jegyeket, hiszen szerinte az osztályozás annak ellenére teljesen szubjektív, hogy a pályázatokat pontozási rendszerben értékelik.

Három lehetőség van – vázolta Demeter András István. Az ítélőtábla helyt ad a polgármesteri hivatal fellebbezésének, és megmásítja a csíki bíróság döntését, tehát marad Szász Enikő, mert joggal nyert versenyvizsgát. Második: az ítélőtábla elutasítja a temesvári városháza keresetét és megtartja a döntést. Ez esetben újra kell rendezni a szóbeli vizsgát mindhárom pályázóval. Harmadik lehetőség, hogy kiderül: tévedett a csíki bíróság, mert nem csak ezt az egy pontot kellett volna elfogadnia a Szabó K. keresetéből, hanem a többit is. „Addig, míg ez a döntés meg nem születik, álmokról beszélünk. Azután bármi megtörténhet” – mondta lapunknak Demeter.


Gergely Edit, Pataky Zoltán kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License