hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Bíró Blanka

Sepsiszentgyörgy mint európai színházi központ

Krónika, 2009-03-19

REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé

Az alapértékekbe vetett hit révén egy vidéki kisváros is lehet európai színházi központ – fejtette ki szerdai sajtótájékoztatóján Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház rendező-igazgatója, a neves európai társulatokat vendégül látó REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé kezdeményezője.

A lengyel színház fenegyereke. A Stary Teatr a politika és a média felől közelít a görög tragédiáhozA fesztiválra meghívott román, magyar, lengyel és cseh előadások többségére már minden jegy elkelt, a rendezvény honlapján közzétett információk szerint elővételben már csak a díszvendég berlini Deutsches Theater előadására lehet jegyet váltani. A nagy érdeklődés Bocsárdi szerint azt bizonyítja, hogy Sepsiszentgyörgy közönsége megérett a magas színvonalú kultúrára, és példaértékűnek nevezte, ahogy a városi és a Kovászna megyei önkormányzat, valamint a helyi vállalkozói szféra felkarolták a színházi biennálét.

Mint mondta, a fesztivál megszervezése nem volt zökkenőmentes, hiszen a román kormánytól nem kapták meg a remélt százezer lejes támogatást, mert a kormányváltás után leállították a különböző támogatási programokat. Bocsárdi ennek ellenére bízik benne, hogy utólag ezt a pénzt átutalja a minisztérium, hiszen a jól elkészített dokumentációt személyesen Theodor Paleologu művelődési miniszternek adták át.

Újságírói kérdésre válaszolva Bocsárdi elmondta, egy ilyen rangos nemzetközi fesztivál megszervezésére korábban nem volt lehetőség, hiszen a sepsiszentgyörgyi intézménynek előbb bizonyítania kellett, hogy a berlini színházhoz hasonló élvonalbeli teátrumok elfogadják a meghívását.

A sepsiszentgyörgyi színpadon ma 19 órától a lengyel színház fenegyerekeként emlegetett Jan Klata rendezésében az egyetlen fennmaradt teljes görög trilógiát, Aiszkhülosz Oreszteiáját viszi színre a krakkói Stary Teatr. Lengyelország egyik legrégebbi színháza 1781-ben nyílt meg, repertoárja ma kortárs darabokon és klaszszikus szövegek újraértelmezésén alapul.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License