hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Bíró Blanka

Színházi tükör

Krónika, 2009-03-04

REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálé

A berlini Deutsches Theater a díszvendége a március 17-e és 29-e között megrendezésre kerülő sepsiszentgyörgyi REFLEX Nemzetközi Színházi Biennálénak. A Tamási Áron Színház fennállásának 60. évfordulójára kezdeményezett színházi fesztivál a kelet-közép-európai kortárs színjátszás helyzetét tükrözi, két évad kiemelkedő előadásait sorakoztatja fel, a tervek szerint a rendezvény minden napján színházi csemegével szolgálnak a rendezvény szervezői.
A biennálé főprogramján román, magyar, lengyel, cseh produkciók mutatkoznak be, mind olyan előadások, amelyek saját színházi kultúrájukban rangos szakmai díjakat nyertek. A budapesti Katona József Színház Zsámbéki Gábor rendezésében Goldoni A karnevál utolsó éjszakája című darabját mutatja be, az életörömnek és az életszeretetnek szentelt előadással kezdődik a fesztivál.

A budapesti Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL című közös produkciója a ritmusra épül, az ütőhangszer és a táncos összefeszülése adja az előadás lényegét. A budapesti József Attila Színház Dürenmatt tragikomédiáját Az öreg hölgy látogatását hozza a fesztiválra. A bukaresti Odeon Színház Ionesco Öt egyfelvonásosát mutatja be Alexandru Dabija rendezésében.

A prágai Komédiaszínház, amelyet a 2007-es esztendő legjobb cseh színházának választottak a színikritikusok, A per című előadásával szerepel a fesztiválon. Aiszkhülosz Oreszteia című tragédiáját két olvasatban is láthatja a fesztivál közönsége: a krakkói Stary Teatr Jan Klata rendezését mutatja be, a berlini Deutsches Theater, a sajátos színházi nyelvezetéről ismert Michael Thalheimer rendezésében játssza Aiszkhülosz tragédiáját.

A fesztiválon a bérletes előadásokon kívül a sepsiszentgyörgyi színházak mutatkoznak be, a REFLEX-biennáléval párhuzamosan a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége szervez szemináriumot Sepsiszentgyörgyön.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License