hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Pásztor Krisztina

A varázslat

Új Magyar Szó, 2008-01-25

Szórengeteged, a színeid, a mély, biztonságot sugalló hangod hátán a meséid, az aprólékos és érdeklődő hozzáállásod a részletekhez, a leírt betűid vonala, az általad életre keltett anyag, a Báb. A virágok. A mágikus erejű kövek a nyakadban. A rituális, de egyszerű, éltető zöldséglevesed, utána a tökfasírt és a luxusként tálalt kapucsínó.

Az ajándékom, ami tíz éve vár nálad otthon, amióta egy napon ketten együtt száz évesek lettünk. A véget nem érő telefonbeszélgetések. Tai csí. A mágneses víz. A búzacsíra. Az egészség és a hosszú élet titka.

A varázslat. A csoda, amit itt tettél. Ahogy kifaragtattad a Bábot. Ahogy magad mellé ültetted, és Micimackót a kezedre húzva szórakoztattad Őt, hogy életet lehelj bele. Aztán, mikor kiléptél a konyhába, a Báb rám pillantott meleg tekintetével és megértettem a Csodát, s magamhoz vettem én is.

És jönnek sorba az emlékek: Karnyóné – amikor először igazán megismertem a lényedből fakadó, teljes színpadot és közönségteret betöltő csodát. Amikortól ragacsként tapadtam a bábszínházhoz, pedig már a serdülőkoron túl voltam.

Amikortól kerestem a társaságodat. Aztán, mikor egy családi cirkusz után Übü király udvarán kerestem menedéket, és Te ott voltál, hihetetlen bátorsággal tolmácsolva teljes akkori, rendszerváltás előtti cenzúrázott világérzetünket: „Căcccccccatttthhh”...

Mint megrögzött alkotónak, először a kezeddel kellett érezned az anyagot, amit majd a gondolataid, érzéseid megtestesülésének engedtél át. Úgy cikáztál a cenzúra és az emberi butaság között, hogy az ezzel megbízott vagy megáldott személyek is elnémultak előtted.

Később a pantomimtábor, ahol a sokféleség művészi fészkében egyesültek generációk, életek, szakmák, profizmus ... egy utópisztikus világ megvalósulásáért. Sikerült.

Iskolát teremtettél. Elsősorban, de nem kizárólagosan a Bábjáték iskoláját. A Csoda iskoláját. A Hitét. A Szakma Szeretetét. A Hozzáállásét. A Mindenki Belső Hangjáét. A Következetességét. Életre való ajándékot adtál minden léleknek, aki rengetegséged közelét kereste.

Tíz éve nem látogattalak meg. Mindig halogattam – miért is?

***
Kovács Ildikó adatlapja a Hamlet.ro-n


Pásztor Krisztina kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License