hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Köllő Katalin

Búcsú Kovács Ildikótól

Szabadság, 2008-01-25

Lakásodban most ott árválkodik Micimackó, a kis hableány, Pinocchio, a bájos gyerekrajzok, a maszkok, a szebbnél szebb hangú szélcsengők, amelyek hirtelen elnémultak. Kicsit megszeppenve, visszafojtott lélegzettel várják, mikor térsz haza, kérdezgetik, vajon hol lehetsz? Talán suttogva megkérdik egymástól: nem tudjátok, miért ment el? Az elárvult, negyedik emeleti tömbházlakásban összegyűl a kupaktanács: Micimackó előbukdácsol a hálószobádból, a kis hableány leszáll a könyvespolc mellől, Pinocchio is bedugja orrát a nappali ajtaján, szép sorjában elővánszorognak a játékok, és mindenki helyet foglal a szoba közepén.


Micimackó szólal meg elsőnek: Ez a nagy csend jelent valamit. Olyan nincs, hogy csak csend van, meg némaság, és az nem jelent semmit. Ha csend van, és némaság, akkor ez azt jelenti, hogy valaki hiányzik, és amennyire az én műveltségem futja, az egyetlen elképzelhető ok, ami miatt csend van, az hogy... Hirtelen minden szem rászegeződik, még az ördögverő jóbarátok is elcsendesülnek. Micimackó bánatosan lehajtja a fejét, majd szinte suttogva mondja: szóval az egyetlen elképzelhető ok az, hogy valami nagy baj történt. Nem lehet, rázza meg hosszú aranyhaját a kis hableány, hiszen nemrég még itt ült közöttünk. Aztán egyszerre mindenki beszélni kezd, egymás szavába vágva próbálják felidézni, ki mikor látta utoljára és pontosan mit is beszélt vele. Szegény Cini Samu vékony hangocskáját elnyomja Csinn-bumm hangoskodása, de még János vitéz is pödör egyet a bajszán, majd kijelenti: nem történhetett semmi baj, hiszen éppen előadásra készülődünk, tessék, nézzétek meg, itt vannak a papírlapon a jegyzetei, nem hagyhatott cserben.

Micimackó körülnéz, aztán mancsát az orrához emelve, ezt suttogja félve: talán meghalt. Pinocchio ijedtében felkapja a fejét, orrával nekiütközik a szélcsengőknek, azok pedig halkan elkezdenek csilingelni. Amikor az utolsó nesz is megszűnik, Füles hosszú, szomorú sóhajjal csak ennyit mond: ez csakis a tajvani, Gonosz Szellemet ábrázoló síkbábú műve lehetett.

Akkor most mi lesz velünk, teszi fel valaki a kérdést, majd mély csend szállja meg a szobát.

Isten Veled, drága Ildikó!

***
Kovács Ildikó adatlapja a hamlet.ro-m


Köllő Katalin kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License