hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Darvas Beáta

A színházban áll a bál

Új Magyar Szó, 2008-11-03

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja

„A színház ünnep, a múló ünnep helyszíne” – kezdte beszédét László Attila, Kolozsvár alpolgármestere az Európai Színházi Unió 17. Fesztiváljának hivatalos megnyitóján hétfőn este.

Az ünneplésre több okot is felsorolt ezen a megnyitón Demeter András művelődési államtitkár is, aki áldásosnak nevezte azt a közelmúltat, amelyben sikerült elérni, hogy a kolozsvári színház kezdeményezései anyagi támogatást kapjanak a kulturális tárcától.
Varga-Járó Ilona jelmez- és díszlettervező installációi (Philemon és Baucis) erős teátrális víziókként töltik be a teret

„Az is ünneplésre méltó, hogy sikerült a társulatnak felvételt nyernie a színházi unió tagjai közé, valamint a stúdió elkészülése, amely egy ötven éves álom beteljesülése és aminek megvalósítása tizenegy évig tartott” – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette „Mindkét esemény a múltba ágyazódva a jövő garanciáját mutatja”.

A megnyitó beszédek után a félháznyi színházkedvelő Roger Planchon, az Európai Színházi Unió tiszteletbeli tagja által rendezett Amédée, vagy hogyan lehet tőle megszabadulni című Ionesco darabot láthatta. A rendezőt, aki barátja és nagy kedvelője volt Ionescónak és ez utóbbi mellett Beckett és Adamov abszurd drámaíróknak is, a tegnapi vetítésen és közönségtalálkozón jobban is megismerhették az érdeklődők.

„Egy erős színháznak egyszerűnek is kell lennie, hogy ne csak a szakma, hanem az egyszerű emberek is értsék” – fogalmazta meg stílusának lényegét a francia színész, rendező, aki – mint elmondta – mindig úgy próbálja megrendezni előadásait, hogy az édesanyja, aki egyszerű asszony, érthesse.

Az ilyen jellegű közönségtalálkozók, amelyeken a kolozsvári közönség behatóbban megismerheti a Színházi Unió tagszínházait, azok történetét, társulatait, működési mechanizmusait, végigkísérik az egész fesztivált. Helyszínük minden alkalommal a Shadow kávézó.

Nemcsak a Festival Caffé, hanem a fesztivál újság és a fordítások kérdésének elsődlegessége és fontossága is az UP Fesztet megelőző és ennek modellként szolgáló Interferenciák fesztiválnak a tanulságait jelentik – tudtuk meg Visky Andrástól, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatójától.

Visky a fesztivál szervezési nehézségeit a két szervező, a kolozsvári színház és a bukaresti Bulandra színház stábjának folyamatos egyeztetésének kényszerében látja. A fesztivált megelőző darabválogatásról az intézmény aligazgatója elmondta, hogy az UTE Feszt alapelve szerint, mindenekelőtt a tagszínházak előadásait nézik meg, a tagszínházaktól kérnek javaslatokat.

A válogatás után két nagyon fontos kritériumot kell figyelembe venni: elegendők-e a színház lehetőségei a vendégelőadás befogadására, vagyis hogy milyen térigénnyel rendelkezik a meghívandó előadás és hogy költségvetése belefér-e a fesztivál házigazdáinak költségvetésébe.


Darvas Beáta kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License