hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Darvas Beáta

Csoda a kincsesben

Átadták a Kolozsvári Állami Magyar Színház új stúdiótermét

Új Magyar Szó, 2008-11-11

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja

Hétfőn este átadták a Kolozsvári Állami Magyar Színház új stúdiótermét. A száz férőhelyes teremben, a tervek szerint, kortárs darabokat játszanak.

Nagy volt a tolongás hétfő este a Kolozsvári Állami Magyar Színház új, Janovics Jenő egykori színházigazgatóról elnevezett stúdiójának előcsarnokában: gyülekeztek a sajtó képviselői, izgatottan érkeztek a kolozsvári társulat színészei, a vendégek és a meghívottak, sürögtek-forogtak a névtelen, de nélkülözhetetlen háttérmunkások.

A nyüzsgés addig tartott, amíg az avatóbeszédekkel készülő személyiségek elhelyezkedtek és megpróbálták a lehetetlent: a stúdió létrejöttét túl hosszú várakozás előzte meg ahhoz, hogy könnyű legyen szólni róla.

A helyzet komikusságát Tompa Gábor, a színház igazgatója és rendezője Caragiale Elveszett levelének híres – parafrazált – mondatába tömörítette: „Évszázados harcok után, amelyek majdnem tizenegy évig tartottak, íme, teljesült álmunk”.

Az Európai Színházi Unió újdonsült tagszínházának vezetője szerint a stúdió, elkészülésének történetével, a folyamat nehézségeivel és sokszor kilátástalanságával bekerülhetne Guinness negatív rekordjai közé. „Ám a hosszú út után is van megérkezés” – jelentette ki.

Demeter András művelődés- és vallásügyi miniszter szerint „a várva várt csoda megvalósulása egy ember nemcsak szép, de merész álmainak köszönhető”, illetve annak, hogy a színház tett is a megvalósulás érdekében.

Mint elmondta, a kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház is hasonló merész álmokat dédelget, de annak vezetői nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a megvalósításért, ezzel kockáztatva, hogy a szakminisztériumtól nem kapják meg a szükséges támogatást. A köszöntőt mondókhoz Szenczi Bianka államtanácsos is csatlakozott.

Miután elvágták a szalagot, a stúdióterem ajtaja megnyílt az érdeklődők előtt és a terem, rendeltetésének megfelelően, megkezdte funkciójának teljesítését: a Teatro da Rainha portugál társulat Herbert Achternbrusch német szerző Ella című darabjával megnyitotta azoknak az előadásoknak a sorát, amelyek, Tompa Gábor szerint, gazdagítani fogják a színház arculatát és amelyek által sikerül majd új, másfajta szemléletmódot meghonosítaniuk annak világában.

kapcsolódó írások
UTE-FESZT UTE-FESZT

Darvas Beáta kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License