hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Jánossy Alíz

Telt ház pótszékekkel

Krónika, 2007-05-08

Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

Népes közönség követi figyelemmel a gyergyószentmiklósi színházi kollokvium előadásait.

Teltházas előadások jellemezték a Gyergyószentmiklóson zajló VII. Kisebbségi Színházak Kollokviumának első három napját. A stúdió-előadások előtt számos néző zúgolódott, mert nem sikerült ülőhelyet szereznie, illetve egyáltalán bejutnia a nézőtérre.

Nathalie Sarraute Egy Igenért vagy egy Nemért című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház vasárnap délutáni előadásában többen állva nézték végig, este pedig pótszékeket kellett bevinniük a szervezőknek a Tompa Miklós Társulat előadására is, a marosvásárhelyi művészek Witold Gombrowicz művével, az Yvonne, burgundi hercegnővel léptek színpadra. A közönségsiker rendkívülinek nevezhető: a korábbi kollokviumokat nem fogadta ekkora érdeklődés, és a szervezőknek minduntalan a foghíjas széksorok miatt kellett pironkodniuk a vendégek előtt. „A nézők kezdenek visszaszokni a színházterembe, az előző kollokvium óta a Figura Stúdió Színház komoly, állandó közönséget toborzott” – jelentette ki a Krónikának Béres László színházigazgató, főszervező, aki az elért eredmények között megemlítette a két éve bevezetett bérletrendszert is.

A kollokviumot jól szervezett sajtókampány előzte meg, ezért a környező falvakból is tömegesen érkeznek a nézők. Béres szerint az előadásokhoz hasonlóan nagy érdeklődés övezi a kísérőrendezvényeket – a kimondottan szakmai jellegű műhelymunkákra például már több színházrajongó is bekíváncsiskodott. Az esti, „hivatalos program” utáni koncertek is népszerűek, vasárnap este Harry Tavitian dzsesszzongorista és Cserey Csaba ütőhangszerművész előadására olyanok is eljöttek, akik kihagyták az esti színházi előadást .

Ma este a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Alvajáró románc című produkcióját láthatja a nagyérdemű, majd a házigazda Figura Stúdió Színház mutatja be a Rókajátékot, ezt követően pedig a kolozsvári színművészeti szakos diákok mutatkoznak be. Az előadásokat megelőzően, 16 órától Kötő József tart előadást A színház kulturális szerepe és forrásszerzési lehetőségek az EU-ban témakörben.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License