hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Jánossy Alíz

Telt ház előtt zajlottak Gyergyószentmiklóson a tánc- és mozgásszínházi fesztivál előadásai

Össznépi összefogás és kultúrkampány

Krónika, 2006-09-18

dance. movement. theater.

• Síppal, dobbal, nádihegedűvel, vásári bábosokkal és menettáncosokkal kezdődött el a hétvégén Gyergyószentmiklóson a dance. movement. theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál. Még a rendezvény szervezőit – a Figura Stúdió Színház és a bukaresti Állami Táncintézet – is meglepte az az össznépi összefogás, amely a fesztivált övezte. A gyergyószentmiklósiak körében „ősfigurásokként” emlegetett csapat – a nyolcvanas évek közepén helyi értelmiségiekből verbuválódott a mai önkormányzati színház elődje, a Figura amatőr kísérleti társulat – derekasan kivette részét a szervezésből. „Béres László színházigazgató érdeme, hogy bevont bennünket. Eddig is szívesen segítettünk volna, ám ezt az igényt mostanáig senki nem jelezte” – magyarázta Vincze Csilla, egykori figurás színész, aki azt is hozzáfűzte, hogy nagy élmény volt az általuk megálmodott társulattal együttműködni. Bevonták a munkába a művészeti iskola klarinétkvartettjét és a Step Dance menettáncosait is, serdülőkorú gyermekeik pedig – szendvicsemberkének öltözve – több mint 1500 szórólapot osztottak szét. Hozzájuk társultak a gyergyószentmiklósi Omkar Katputli Theatre marionettbábosai, a helyi break dance-es fiúk, gördeszkások és extrém kerékpározók.

Az „össznépi reklám” megtette a hatását, az előadásokat telt ház fogadta, a stúdió-előadásokat pedig többtucatnyi tizenéves a játéktér szélén, a földön ülve nézte végig. Béres László igazgató elmondta, leginkább annak örül, hogy sikerült becsalogatni a nézőtérre a fiatalságot. Ám az, hogy a többnyire középiskolásokból és egyetemistákból verbuválódott közönség a fesztivál ideje alatt kitartott, a meghívott előadóművészek érdeme, hiszen sikerült magukkal ragadniuk a televízión nevelkedett társaságot.

A fesztivál nyitónapjának kiemelkedő produkciója volt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Mozgásszínházi Műhelyének Dokk (Éhség) című produkciója, amelyet Uray Péter rendezett. A kegyetlen, fájdalmas történet az ember kiszolgáltatottságáról szólt, arról, hogyan tud egyik pillanatról a másikra olyan megalázó és feldolgozhatatlan helyzetbe kerülni, amelyben elveszíti tájékozódóképességét, és attól kezdve képtelen úgy élni, mint korábban. A sepsiszentgyörgyi művészek fellépése után a figurások léptek színre a Vava ªtefãnescu által megálmodott és rendezett Történetek a láthatatlan városból című produkcióval. A két előadás közötti szünetben az érdeklődők megtekinthették dance.movement.theater.photo című színházi fotókiállítást, amelyet Balázs Áron fotóművész hozott létre.

Meglepetést jelentett – bár jól illeszkedett a programba – az Omkar Katputli Theatre amatőr marionettbábosok és break dance-táncosok közös produkciója. A rövid bemutatkozó előadás a báb és az ember együttélését, szórakozását mutatta be. Közösségformáló, az összetartozás érzését erősítő mozzanatnak bizonyult az esti bográcsos vacsora, amelyet Török Zoltán, egykori figurás színész helyben készített a művelődési ház Kultúrsaroknak nevezett belső udvarán.

A második nap az elsősorban figurás színészeknek szervezett workshoppal kezdődött. „Ha már ilyen sok kiváló művészt sikerült meghívnunk, igyekeztünk kihasználni a lehetőséget, hogy tanulhassunk tőlük, és betekintést nyerhessünk műhelytitkaikba” – magyarázta Béres László. A műhely nemcsak a „tanítványok” számára nyújtott élményt, amint az egyik meghívott, Andreea Cãpitãnescu koreográfus is megállapította: „Meglepően nyitott és kiváló mozgáskészséggel rendelkező művészeket ismertem meg.” A kora délutáni órákban Alice Georgescu színházkritikus, a Bukaresti Nemzeti Színház dramaturgja tartott előadást Hogyan mozdul a román színház? címmel. „Az igazi mozgásszínházi produkciókban a mozdulat és a szó nem ellenfelek, hanem egyenjogú partnerek” – összegzett a kritikus. Mint elmondta, Romániában egyelőre nem beszélhetünk mozgásszínházról, hiszen azok az előadások, amelyeket alkotóik táncszínháznak neveznek, valójában hagyományos színházi előadások, amelyekben a tánc és a mozgás a megszokottnál fontosabb helyet kap. Ezután Andreea Cãpitãnescu Belső/Külső című, performansz jellegű koreográfiáját láthatták a nézők. M. Kecskés András pantomimművész Az életfa árnyékában, Vivaldi Négy évszakára komponált expresszív táncjátékával egyszerűen lenyűgözte, elragadtatta közönségét. A tánc és pantomim szintéziséből létrejövő produkció a természetből kizuhant ember önkeresését jelenítette meg különféle variációkban.

A fesztivál tegnap este Bozsik Yvette Társulata Holtodiglan című előadásával és a sepsiszentgyörgyi Free Connection dzsesszegyüttes koncertjével ért véget – a zenei események sorában szerepelt a Kaláka együttes is, amely első erdélyi turnéja 25. évfordulóján koncertezett Gyergyószentmiklóson.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License