hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Jánossy Alíz

A kulturális valóság

Előadások is színesítik a gyergyószentmiklósi kollokviumot.

Krónika, 2007-05-10

A Gyergyószentmiklóson jó hangulatban zajló, változatos programokat kínáló Kisebbségi Színházak Kollokviumának szervezői a déli, délutáni holt időt beszélgetéseknek, előadásoknak szentelték. Kedden Kötő József zsűrielnök A színház kulturális szerepe és forrásszerzési lehetőségek az EU-ban témakörben tartott előadást, tegnap pedig Andreea Grecu, a Kulturális Alap Országos Ügynökségének igazgatója ismertette a kulturális életet érintő pályázati lehetőségeket.

Kötő szerint a kultúra nincs az Európai Unió prioritásai között, a támogatási rendszere a nemzetállamok hatáskörébe tartozik. „A kulturális válság korában élünk” – jelentette ki Kötő József, aki azt is kifejtette, hogy a digitális kultúra előretörésével a kultúra is áruvá vált, és versenybe kell szállni a globalizációval. Kötő kiemelte, hogy ilyen körülmények között meglehetősen mostoha helyzetben vannak a kisebbségi – sok esetben a helyi önkormányzatok által fenntartott – kulturális intézmények. „Kiskaput jelentenek viszont a vidékfejlesztésre, illetve a humán erőforrás fejlesztésére kiírt pályázatok, amelyek révén uniós pénzek hívhatók le különféle kulturális célokra” – tette hozzá Kötő.

Andreea Grecu a kulturális intézmények számára kínált lehetőségek széles skáláját ismertette a jelenlévőkkel. Az általa vezetett ügynökség jelentős támogatást biztosít a pályakezdő művészek, a vizuális művészetek, műépítészet, zene, színház, tánc keretében tevékenykedő alkotók számára, illetve a kultúra keretében tevékenykedő adminisztratív személyzet képzését is segíti. Az igazgató azt is elmondta, hogy pályázati kiírásaikon mind magán-, mind jogi személyek részt vehetnek. Pénzösszegek pályázhatók meg többek között a különféle rendezvények résztvevőinek elszállásolására, szállításra, honoráriumra, bérleti díjakra, tudományos és kutatómunkára, szemináriumok, konferenciák szervezésére, érdemi elismerésekre és ösztöndíjakra.


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License