hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Musca Szabolcs

Startvonalnál az Interferenciák Fesztivál

Szabadság, 2007-11-30

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

Ma este startol az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron. A fesztivál kezdetét megelőzően már javában folytak az előkészületek. A keddi sajtótájékoztató alatt igazi műhelyhangulat uralkodott a színház emeleti elő-csarnokában. A „felfordulás” nem a restaurálásnak tudható be (bár az is ráférne már a sétatéri épület falaira), hanem Both András díszlettervező szcenográfiai kiállításának előkészítő munkálatai folytak: makettek, rajzok, díszlettervek elrendezé-se, címkézése. Az izgalmasnak ígérkező „mini-színház” kiállí-tás megnyitójára december 1-jén, szombaton este kerül sor az emeleti előcsarnokban.


A földszinti előcsarnokban Salat Zakariás Erzsébet rendezgeti a színháztörténeti kiállítást

A rendezvény szervezése és előkészítése több hónapja elkezdődött már, viszont az igazán intenzív munka csak kb. egy hónapja zajlik – közölték a szervezők. A fesztivál-szervezés nehézségeit illetően leginkább a finanszírozási gondok számottevőek, hiszen a megfelelő összeg előteremtése – mint azt sok esetben tapasztalhatjuk – nehéz vállalkozás, leginkább akkor, ha az ígéretet nem követi a megvalósítás.

A szervezés tekintetében többé-kevésbé műhelytitoknak számít, hogy idén is – akárcsak a tavalyi Harag György Napok esetében – önkéntesek segítették a munkát. Hatékonynak bizonyult a szervezők önkéntes toborzása. Figyelembe véve, hogy Romániában még mindig tartózkodunk az efféle „segítségadástól”, a színház munkatársainak mégis szép számban sikerült beszervezniük érdeklődőket. Az önkéntesek közt nemcsak a színész- és teatrológushallgatók vannak jelen, hanem sok „külsős”, színházkedvelő is. A PR és reklámfeladatok, mint a szórólapok, ismertetők intézményekhez és kávézókba való eljuttatása fontos részét képezi az előkészületeknek, ezen munkát önkéntesek végzik. Ugyanakkor nagy szerep jut az önkéntescsapatnak a társulatok fogadásában, a recepciónál vagy az előadások előtti tevékenységekben. Az előadások, könyvbemutatók és kiállításmegnyitó mellett egy könyvstand is várja a résztvevőket, amelynek működtetését ugyancsak önkéntesek végzik.

A fesztivál előkészítése már az utolsó simítások elvégzésének fázisába jutott, a rendezvényt megelőző „színházi hangulat” előre vetíti a tizenegy napos találkozó ígéretesnek mondható programjai mellett a megújult színházi büfében zajló beszélgetések hangulatát is. Az előadások próbái mellett vagy mögött tehát a társulat minden munkatársa és az önkéntescsapat a művészi és szervezésbeli mínőség biztosításán munkálkodik.

kapcsolódó írások
EURÓPAI ÍZEK

Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License