hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Musca Szabolcs

A tér, amely több, mint vizualitás

Szín-Feszt mustra

Szabadság, 2008-11-07

Az Európai Színházi Unió 17. Fesztiválja

Harag György utolsó rendezése, a híres marosvásárhelyi Cseresznyéskert olyannyira hatással volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgató-főrendezőjére, hogy nem akart, nem „tudott” Csehovot rendezni.


A Silviu Purcăretevel való kedd esti találkozó után, szerdán késő este került sor a Tompa Gáborral való beszélgetésre. A rendezvény témájául a házigazda rendező legutóbbi előadása, Csehov Három nővér című darabja szolgált. „Miért Csehov?” – hangzott el a témaindító kérdés, a válasz(ok) pedig a Tompa Gábor által látott Csehov előadásoktól a csehovi világlátásig mindent magukba foglaltak. Tompa Gábor elmondta, hogy első találkozása Csehovval nyolcéves korában volt, édesapja, Tompa Miklós Ványa bácsi rendezése révén, olyan kimagaslóan jó színészek részvételével, mint Lohinszky Loránd (Ványa) és Erdős Irma (Szonya). Ezt követte sok más előadás mellett Anatoly Efros tagankai Cseresznyéskert rendezése, amelyben a rendező temetőként ábrázolta a cseresznyéskertet.

Legnagyobb hatással mégis Harag György marosvásárhelyi Cseresznyéskertje volt rá, talán azon okból kifolyólag is, hogy Harag György Tompa Gábort kérte fel az előadás befejezésére. Harag előadásának színpadi világa, az előadás élménye miatt nagyon sokáig nem „tudott”, nem akart Csehov előadást rendezni.

„Azért rendeztem Csehovot, mert találkoztam csehovi szereplőkkel az életben” – fogalmazta meg Tompa Gábor a választ Visky András azon kérdésére, hogy akkor miért éppen most vitte színre a Három nővért a kolozsvári színpadon. Az előadásról szólva Tompa kiemelte, hogy a Három nővér kapcsán az egyedüllét, a kommunikáció hiánya és a cselekvésképtelenség foglalkoztatta, valamint a darab megváltás-történetként való olvasása. Mint minden előadásában, itt is fontos szerepet játszik a tér, mely az igazgató-rendező számára több mint vizualitás, a színházi előadás legfontosabb része.

Az éjfélig tartó beszélgetés végén Tompa megfogalmazta „kritikáját” a színházkritikáról, kiemelve, hogy sok esetben a kritikusok előre „gyártott” elvárásokkal ülnek be előadást nézni, ezért nem tudják igazán befogadni a produkciót.

Az est zárásaként a közönség, Silviu Purcărete Gianni Schicchi és Pantagruel koktélja után, megkóstolhatta Tompa Gábor Három nővér és abszurd koktélját.

kapcsolódó írások
UTE-FESZT

Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License