hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Köllő Katalin

Startolt a kisvárdai színházi fesztivál

Szabadság, 2007-06-23

A július elején sorra kerülő tárgyaláson kiemelt figyelemmel kezelik majd azt a pályázatot, amely egy korszerű kisvárdai színházépület felépítését, illetve a körülmények jobbítását célozzák meg, tett ígéretet a csütörtökön kezdődött kisvárdai XIX. Határon Túli Színházak Fesztiváljának a megnyitóján Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke. A politikus asszony megtisztelőnek tartotta, hogy tavalyi, fesztiválra való látogatása után idén a rendezvény megnyitására kérték fel a szervezők, amelynek, mint hangsúlyozta, örömmel tett eleget.

A megnyitón dr. Oláh Albert, Kisvárda polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és kifejezte reményét, hogy a résztvevők maradandó élményekkel térnek majd haza. Ha fesztivál, akkor vidámság, bohém életérzés szorítja ki a mindennapok egyszerűségét Kisvárdán, szórakozást, feltöltődést, és szellemi élményeket nyújtva a közönség számára. Megható látni, hogy Kisvárdán még esemény színházba menni, olvastam az egyik internetes portálon a fesztiválról. Magyarország második legfontosabb színházi rendezvénye, figyeltem fel egy lapban a megállapításra, és ez különös büszkeséggel töltött el – hangsúlyozta a polgármester. Hozzáfűzte: reméli, hogy a részvevők érzik a közönség, a város szeretetét, és arra kérte őket, hogy vigyék el a település jó hírét.

Szili Katalin úgy vélte, a fesztivál tapasztalatot, szakmai fórumot biztosít, a hagyományok továbbélését. Voltak kétkedők, akik úgy fogadták a fesztivált, mint még egy rendezvényt, ami gettóba zárja a határon túli kultúrát, de bebizonyosodott, hogy nem lett igazuk.

A megnyitón az országgyűlés elnöke, valamint Szép Béla parlamenti képviselő Parlamenti Ezüstérmet adtak át Oláh Albert polgármesternek és Nyakó Béla fesztiváligazgatónak, majd ezt követően a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című darabját tekinthették meg, Alexandre Colpacci rendezésében. Este kilenc órakor a Várszínházban a kolozsváriak előadása aratott nagy közönségsikert, a társulat a Jákobi és Lájdentál című produkciójával vendégszerepelt a fesztiválon. A megmérettetésen egy szakmai és egy közönségzsűri dönt majd a díjakról. A szakmai bírálóbizottság tagjai: Blaskó Péter, színművész, Csoma Judit, színművész, Duró Győző, dramaturg, Létay Dóra, színművész, valamint Máthé Gábor, színművész-rendező.


Köllő Katalin kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License