hirdetés
szerkeszti: Hegyi Réka
partnereink

HAMLET

deszka & vászon

sztár
keresés    

* Köllő Katalin

Beckett-drámák és díszletalbum a fesztiválon

Szabadság, 2007-12-05

Interferenciák - Nemzetközi Színházi Fesztivál

Könyvbemutatók tarkítják a Kolozsvári Állami Magyar Színházban zajló Interferenciák fesztivál programját. Tegnap, a délelőtti beszélgetés után, amely alatt a németországi kleines theater Ó, azok a szép napok című produkciójának alkotóival ismerkedhettek meg az érdeklődök, a Koinónia és a Cheiron könyvkiadók mutatták be kiadványaikat.

Florica Ichim, a Cheiron szerkesztője örömmel jelentette be: sok idő elteltével végre román nyelven is olvashatók Samuel Beckett drámái, eddig ugyanis csupán két darabja jelent meg, külön-külön kiadványban. Az Anca Măniuţiu által gondozott, fordított, előszóval és jegyzetekkel ellátott kötet nagy érdeklődést váltott ki, hiszen, mint Liviu Maliţa, a BBTE Színház karának dékánja is elmondta: Anca Măniuţiu kitűnően végezte munkáját, ez annál is inkább örvendetes, mert egy olyan kötetről van szó, amely – különböző okok miatt – nagyon későn érkezett a román kultúra életébe.

A Koinónia kiadó nagyon igényes, rendkívül szép albummal örvendeztette meg a közönséget: Helmut Stürmer díszlettervező munkáinak egy részét gyűjtötte egy kötetbe. Visky András, a kiadó igazgatója véleménye szerint Helmut Stürmer tökéletes művész, aki felkavaróan rajzol és fest, az általa tervezett díszletek önálló művekké válnak. – Az albumot lapozgatva mindig felfedezünk valami újat, az a mód, ahogyan a rajzok, illetve a már kész díszletekről készített felvételek együtt vannak, betekintést nyújt a művész intim szférájába, abba a műhelybe, ahol elkészülnek ezek az alkotások – mondta Visky.

Helmut Stürmer megköszönte a kiadónak, hogy felvállalta az album kiadását, ugyanakkor elmondta: amikor elvitte magával a kötetet Németországba, ahol él, és megmutatta ismerőseinek, mindenki el volt ragadtatva a kiadvány minőségétől.


Köllő Katalin kritikái


Adatbázisunk folyamatosan bővül, az adatok még nem tükrözik a teljes valóságot.
A Hamlet.ro tartalma a Creative Commons jogvédelmi elvei szerint használható fel.
Érvényes XHTML    Érvényes CSS    Töltsd le a Firefox-ot    Creative Commons License